Güzel Çubuk"un güzel insanları kişisel gelişimizle ilgili konuları beğendiğini ifade eden kardeşlerimiz bizden bu tür yazılara devam etmemizin yararlı olacağını bildirdikleri için devam diyoruz. Ancak, kulis yazılarımızı da unutmadan.
Kızgın insanlar düşüncelerini bağırıp çağırarak ifade ederler. Kızgın olduğunuz zaman genellikle düşüncelerimiz gerçeği yansıtmaz. Örneğin; kendi kendinize "Eyvah! Şimdi her şey mahvoldu!" gibi bir şey söylemek yerine, "Evet, çok can sıkıcı! Neden kızdığımı çok iyi anlıyorum. Ama dünyanın sonu değil ve buna kızmam, bu olayı olmamış hale getirmeyecek" diyebilirsiniz. Her iki düşünceyi de zihninizden geçirerek deneyiniz. Bu arada farkında olmadan çok sık kullandığımız ve bizi kızgınlık duygularına hazırlayan "asla" ya da "her zaman" gibi sözcükleri zihnimizde yakalamaya çalışalım. "Bu asansör asla çalışmaz!" ya da "Zaten her zaman telefon etmeyi unutursun" gibi cümleler hatalı olduğu gibi aynı zamanda kızgınlık duygunuzda haklı olduğunuzu düşünmenize de yol açar ve siz durumla ilgili yargıyı vermiş olduğunuzdan, problemin çözümüne de katkıda bulunmaz.
Mesela randevularına her zaman geç kalan arkadaşınız var. Hemen saldırmaya kalkmayın. Bunun yerine problemin ne olduğunu ortaya koyup çözüm yolu bulmaya çalışın ve öfkelenmenin hiçbir şeyi çözmeyeceğini kendinize hatırlatın. Öfkeyi yenen diğer bir neden mantıktır. Öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının. Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere nefes alıp verin ya da içinizden 10"a kadar sayın. Bu arada olaya olumlu bakma konusunda kendinizi uyarınız. Bu davranışınızla hem karşınızdaki kişiyi kırmamış olursunuz, hem de kendinizi öfkenin zararlı etkilerinden korumuş olursunuz.
Elinden ve Dilinden Emin
Peygamberimiz Müslüman"ı Elinden ve dilinden başkalarının salim olduğu kimse olarak tanımlamıştır. Zarar vermemek ve zarara zararla karşılık vermek de dinimizin esaslarındandır. İnsan, dünya hayatında bazı haksızlıklara maruz kalabilir. Bu durumda bir insanın hakkını araması ve uğradığı zararın giderilmesine çaba sarf etmesi en doğal görevidir. Fakat, kendisine haksızlık yapanlara karşı sürekli bir kin ve düşmanlık hissi beslemesi dinimizce hoş karşılanmamıştır.
Öfkeye hakim olmak Kur"an"da takva sahibi insanların özelliklerinden sayılmıştır. Atalarımız,Öfkeyle kalkan zararla oturur demişlerdir. Çünkü bir anlık öfke yıllar süren pişmanlıklara yol açabilir. Kan davalarında olduğu gibi, kin ve intikam duygusu sadece bir kişinin değil, pek çok ailenin hayatını zindan eder. Düşmanlıklar nice ocaklar söndürür. Bu yüzden, yeri geldiğince affedici olmak, af ve merhameti sınırsız olan Rahman"ın kullarına en çok yakışan davranıştır.
Saygılarımla .