BOY ABDESTİ (GUSÜL)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

              

        Boy, abdesti, demek; bedenin, dış           kısmının tamamının(ağız ve burunda bedenden sayılmak üzere)bir kılın dibi veya iğne ucu kadar, kuru yer kalmamak üzere yıkanılması demektir. Boy abdesti aklı yerinde olan ve buluğ çağına eren her kadın ve erkek Müslüman"ın, üzerine cünüp olduklarında yıkanmaları farzdır.       

            Halk dilinde boy abdestine büyük abdest, namaz için alınan abdeste de, küçük abdest denilmektedir. Hanefi mezhebine göre; ağzın iç kısmı (küçük dile kadar) burnun da iç kısmı (kemiklere kadar olan yeri ) bedenin dış kısmından sayılmaktadır.

    İlmihal,kitaplarında,guslün,farzı,3diye  geçmektedir.

            1-Ağza bolca su vermek.(mazmaza)

            2-Buruna su vermek.(istin şak).

            3-Bedenin tamamının yıkanması.

            Cünüp olan kimsenin, cünüplükten yıkanması, Allah"ın emridir. Kur"an-ı Kerim de Maide suresi ayet 6"da “Eğer cünüp oldunuz ise boy abdesti alın.”buyrulmaktadır. Bu ayeti kerimenin anlamı doğrultusunda cünüp olarak dolaşmak günahtır.

 

            Guslün sünnetleri şunlardır;

            1-Bedeninde pislik varsa önce onları gidermek,

            2-Besmele ile başlamak,

            3-Gusle niyet etmek,

            4-Bedenine su dökünmeden önce abdest almak,

            5-Bedenine üç defa su dökünmek,

            6-Su dökmeye başından başlamak,

            Farz olan boy abdestinin dışında Cuma ve bayram günlerinde boy abdesti almak da sünnettir.

            Cünüp olan erkek ve kadınlar, yıkanmadıkça, namaz kılamazlar, Kur"an-ı Kerimi, okuyamazlar, kabeyi, tavaf, edemezler, camiye giremezler...

            Cünüplükten kurtulmanın hükmü;(manevi kirliliğin)  hükmü kirliliğin sona ermesi, cünüp olanların yıkanmasıyla yasakların kalkması temizliğe dönülmesi demektir. Cünüp olan kimselerin besmele çekmesi ve dua okumalarında bir sakınca yoktur.

            İlmihal kitaplarındaki kayıtlara göre gusletmeyi gerektiren haller nelerdir? Erkek ve kadının cinsel ilişkide bulunması durumunda cinsel ilişkide bulunandan meni gelmese bile erkek ve kadının, yıkanmaları gerekir. Erkek ve kadının edeb yerlerinden, dört çeşit sıvı gelmektedir.

1-İdrar, 2-mezi; şehvet öncesi gelen sıvıya denir, beyaz renkli olur. 3-vedi; meni öncesi gelen sıvı koyu gri renkte bulunur. Bunların üçünden de, her ne surette gelirse gelsin gusletmek gerekmez.                                                      

       Boy abdesti almayı gerektiren sadece meninin gelmesidir. Meni cinsel ilişkiyle veya cinsel ilişki dışında uyurken veya uyanıkken bolca, şehvetle ve süratle erkek ve kadından gelir. İşte bu şekilde gelen sıvının (meninin) gelmesiyle boy abdesti almak gerekir. Rüyasında cinsel harekette bulunur da, meni gelmezse, boy abdesti gerekmez. Yine idrar içerisinde gelen meniden de, gusül gerekmez.

            Kadınların aybaşı (hayız)görmeleri veya çocuk dünyaya getirmeleri sonrasındaki, akıntılarının kesilmesiyle boy abdesti almaları gerekir. Bu konuda fazla bilgi edinmek için ilmihal kitaplarına müracaat edilmelidir.

            Gusül nasıl yapılır? Önce bedendeki(edep yerindeki) kir ve pislik giderilir. Gusle besmeleyle başlanır. Namaz için alınan abdest gibi abdest alınır. Burun ve ağızdaki, kirler temizlenerek itina ile yıkanır. Yıkanılan yerde su birikintisi varsa ayakların yıkanılması sonraya bırakılır. Abdestten sonra su önce başımıza, sonra sağ omza, daha sonra da, sol omza dökülerek bedenin her tarafı iyice ovuşturularak yıkanır. Bu işlem üç defa tekrar edilir. Bu surette boy abdesti alınmış olur.

            Gusül hangi sular ile yapılır?

            Kaynak, yağmur, deniz, pınar, nehir suları ile gusül yapılır.

            Gusülde dikkat edilmesi gereken, yerler; kaşlar, bıyıklar, saç ve sakalların diplerine kadar suyun ulaşması sağlanır. Erkeklerin saçları örgülü ise, saçlarının tamamına, kadınların örgülü saçlarının diplerine suyun ulaşması yeterlidir. Parmak aralarına,  tırnak aralarına, bedenin herhangi bir yerinde, suyun ulaşmasına engel olan maddelerin giderilmesi, cünüplükten çıkmak için gerekmektedir.

            Müslümanların kaplıcalarda, yüzme havuzlarında, deniz ve hamam gibi yerlerde avret yerlerini kapatmaları ve başkalarının da avret yerlerine bakmamaları dinimizin emridir.