HÜSEYİN YİĞİNER - Çubuk ilçesindeki Yılmaz çifti, geçmişten günümüze bayramların vazgeçilmezi "elma şekeri" geleneğini yaşatarak hem çocukları sevindiriyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorlar.
Çocukların hayal dünyasının kapılarını aralayan ilk lezzetlerden "elma şekeri" geleneği Çubuk ilçesinde yaşatılıyor. Özellikle bayramlarda ve önemli günlerde satışa sunulan şeker, çocuklar tarafından beğeniyle tercih ediliyor.
Çubuk ilçesinde yaşayan Selahattin Yılmaz da eşi Firdes ile 16 yıldır bu geleneği sürdürmeye çalışıyor.
Selahattin Yılmaz, AA muhabirine, "elma şekeri" yapmayı bir komşusundan öğrendiğini anlattı.
Çocuklar tarafından "Elma Şekerli Hacı Dede" olarak tanındığını belirten Yılmaz, şöyle dedi:
"Allah nur içinde yatırsın bir komşum bu mesleği bana öğretti. Birde bana Sağlık Bakanlığı'ndan sertifika aldı. Ben hem bu işi yaparak para kazanıyorum hem de çocukları sevindiriyorum. Beni Çubuk, Akyurt ve Saray'da 'Elma Şekerli Hacı Dede' olarak tanırlar. Yani çocukların hacı dedesiyim."
Yaşının ilerlemesi nedeniyle son zamanlarda çok fazla şeker yapıp satamadığını kaydeden Yılmaz, '"Gücümüz yettiği kadar satıyoruz. Allah bereket versin hem 5-10 kuruş kazanıyoruz hem de bu işle eşimizi, dostumuzu ve çocukları sevindiriyoruz. Bundan dolayı da hem ben hem de eşim çok mutlu oluyoruz" dedi.
"Elma şekeri" yapmanın püf noktaları
Yılmaz, "elma şekeri"nin nasıl yapılacağını da şöyle anlattı:
"3 kilogram şeker, 150 adet elma gerekiyor. İlk önce elmaları yıkarız. Elmayı daha sonra kurularız ve ucundaki elma çöplerini keseriz. Daha önceden hazırladığımız tutacakları elmaya saplarız. Bir tencerenin içerisine şeker, su ve bizim sırrımız olan ilaçlarını atarak kaynatırız. Bir saat sonra şerbet kıvama gelince elma şekerlerini hazırlayacağımız alana getirip elmaları tek tek şerbetin içerisine çevirerek bandırıyoruz. Daha sonra elma şekerlerini sini veya mermere diziyoruz. Bir müddet kurumasını bekliyoruz ve arkasından jelatinle sarıyoruz. Ondan sonra sepetimize yerleştirerek satışa hazırlıyoruz."
Kaynak: AA