BAŞLARKEN

Çubuk Platformu kuruluşundan bu güne kadar Çubuğun güncel sorunları ile birinci derecede ilgilenmiş, Çubuğun sorunlarının çözümünü kendisine görev bilmiş, getirdiği çözüm önerileri ve oluşturduğu gündemlerle Çubuk halkı tarafından hüsnü kabul görmüş bir sivil toplum kuruluşudur.

Yönetim Kurulu üyesi olarak hizmet etmekten onur duyduğum platformun yayın organı olan dergide bana ayrılan köşeden sizlerin SSK ile ilgili sorularınızı cevaplamaya ve sorunlarınızın çözümünde yardımcı olmaya çalışacağım.Mesleğim olması nedeniyle böyle bir hizmeti kendime görev addediyorumİlk olarak hepimizin az çok bilgi sahibi olduğu sosyal güvenlik konusunda bir ön bilgi vererek yazımıza başlayalım.Genellikle herkes tarafından kabul edilen en kısa tanım, insanların bu gününden ve yarınından emin olmasını sağlayan bir sistem olduğudur. Bilimsel yönden ise sosyal güvenlik, risk kavramı ile birlikte tanımlanır. Buna göre sosyal güvenlik ; bir mesleki, fizyolojik yada sosyo-ekonomik riskten ötürü geliri yada kazancı sürekli yada geçici olarak kesilmiş kimselerin geçinme ve yaşama gereksinimlerini karşılayan sistemdir.

Başlıca üç grupta toplanan riskler şunlardır.

Mesleki riskler; İş kazaları ve meslek hastalıkları gibi yapılan iş veya meslekle doğrudan ilgili olaylardır.

Fizyolojik riskler;mesleki riskler dışında kalan insanın kendi bünyesinde meydana gelen hastalık, analık, sakatlık, yaşlılık ve ölüm gibi olaylardır.

Sosyo-ekonomik riskler; işsizlik, evlenme, çocuk sahibi olma gibi toplum ve aile yaşamında meydana gelen olaylardan kaynaklanan riskler.

Sosyal güvenlik sistemimiz sigortalılara bağladığı gelir ve aylıklarla bu riskleri bertaraf etmeye çalışmaktadır.İş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü kaybeden ve iş % 10 iş göremez duruma düşen sigortalıya iş göremezlik geliri bağlanmaktadır.

Yaşlanan 506 sayılı kanunun 60. maddesinde belirtilen yaş, yıl ve gün şartını yerine getirenlere yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.İş kazası veya diğer nedenlerle çalışma gücünün % 66,6 (Üçte ikisini) yitirip malul kalanlara maluliyet aylığı bağlanmaktadır.
Herhangi bir nedenle ölen sigortalının 5 yıl,900 gün pirimi bildirilmiş olması kaydıyla dul ve yetimler ile anne ve babalarına ölüm aylığı bağlamaktadır.

Ölen sigortalı veya emeklinin cenaze defin işlemleri için 223 YTL cenaze yardımı ödenmektedir.
İşsiz kalan sigortalıya 6ay sigortalı çalışmış olmak kaydıyla 4 ay asgari ücret tutarında işsizlik parası ödenmektedir.

Yetim aylığı alırken evlenen erkek ve kız çocuğuna aldığı yetim aylığının 2 yıllık toplam tutarı kadar evlenme yardımı yapılmaktadır.

Yukarda kısaca değindiğim gelir ve aylık çeşitlerine hak kazanma şartları ve diğer işlemler konusunda bilmek istediğiniz hususları dergimiz adres ve Çubukhaber.com adresine bildirdiğiniz taktirde sonraki sayılarda ve Internet vasıtası ile sizlere cevaplamaya çalışacağım.

Saygılarımla