Başlangıç. Hayatın B'si nedir?

Fazıl Sami

Nasıl bir başlangıç yapmalıyım diye düşündüm. Biz en mükemmeli arayan, sonsuzluk özlemi duyan insanoğlu olarak hangi olaya, hangi sloganla başlamalıyız. 

Aslını bilen, kendini keşfeden, bilinmezlikten bilmeye yolculuğa başlar. Bu yolculuğa bilinmezlikten gelen nasıl başlayacak ne bilsin. Bunun için nasıl başlanması gerektiğini bir bilenden öğrenmek gerekmez mi?

(Bilene sözüm yok. Anne rahminde sen ne bilirdin ey cenin! Doğdun ne bildin ey bebek! Büyüdün ne öğrendin! Ne kadar farkında olarak! Yoksa etrafta ne varsa topladın mı zihin ve kalp dünyana.)

Her şeyi noksansız bilen ne diyor. "Yaradan Rabbinin adıyla oku!" (Alak, 1)

Adem (a.s.) bilmedi O (c.c.) öğretti. Allah, insana kendi ruhundan üfledi, Melekler insandaki sırra secde etti.

Öyleyse bütün başlangıçların baştâcı Bismillahirrahmanirrahim. Biz de Hayatın B'si ile başlayalım.

Yolculuğumuz başlangıcı belli olduğuna ve başlamak bitirmenin yarısı olduğuna göre haydi Bismillah!

"O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir." (Alak, 3,4)

Öyleyse öğrenmeye aday olarak yola devam edelim. İnsana hayat bahşedilmesiyle kurgulanan her şey, yaşadığımız dünya, uzay, kainat, sahip olduğumuz psikoloji, toplumsal sosyoloji, metafizik gerçekler hepsi bizim sınırlarımızı belirleyen ve keşfetmemiz için bizi bekleyen hazine olarak sunulmuş. Ne kadar öğrenirsek biraz daha ötesi var. Çünkü insan sonsuzluk aşığı. Sınırlara hapsedildiğinde kendinde kaybolur. Sınırları aşmak için içimizde dürülmemiz ve Nokta-i Süveydâ'yı keşfetmemiz, fark etmemiz gerekiyor.

"Ve Adem'e bütün isimleri öğretti..." (Bakara, 31) 

Allah'ın (c.c.) beyanıyla bize yükleneni fark etmemiz için; "akletmemiz", "derin düşünmemiz",  "zikretmemiz" (kalben ve zihnen öğrenmede en önemli vurgu tekrar), "tedebbür etmemiz"(etkilenerek, sebebini ve sonucunu inceden inceye düşünmemiz), "tefekkuh etmemiz", (bildiklerimizi basamak yaparak bilmediklerimizi öğrenme derinliğine ulaşmamız) ve "şuurlanmamız" gerekmektedir. 

Bu köşenin buna vesile olması kendi öğrenmelerimize kapı aralaması için Bismillah.

NOT: Yorumlarınızla öğrenmelerime katkıda bulunursanız müteşekkir olurum.