Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen "Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi" bilgilendirme toplantısı, sistemin tanıtım filminin gösterimi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Süleyman Salih Birhan'ın yazılım hakkındaki sunumuyla başladı.
Toplantıda Bakan Güllüce, "Kent Bilgi Sistemlerinin" bulut teknolojisiyle yaygınlaştırılması için sahadan veri toplanmasına ilişkin uygulamanın canlı örneğini, Elazığ Valiliğine bağlanarak yaptı. Vali Murat Zorluoğlu'yla gerçekleştirilen bağlantıda, valilik binasının resmi ve tarihi bilgileri sisteme canlı olarak aktarıldı.
Bakan Güllüce, bakanlık olarak akıllı bilişim kentlerinin temelini attıklarını belirterek, "Hedefimiz en küçük belediyemizi bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek, kent bilgi sistemleriyle 400 milyon liranın üzerinde bir tasarruf sağlamak" diye konuştu.
Türkiye genelinde altyapı haritalarıyla ilgili sıkıntılar olduğunu aktaran Bakan Güllüce, kazılar sırasında kazaların olması, herhangi bir eksiklik olduğu anda müdahaledeki gecikme dolayısıyla altyapı haritalarının yapılması gerektiğini bildirdi.
Bakan Güllüce, doğalgazdan yerin altındaki telefon kablolarına kadar standartların oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Diğer her alanda olduğu gibi yazılımlarda da milliliği öne aldıklarını vurgulayan Bakan Güllüce, bakanlık olarak bu konuda hassas davrandıklarını dile getirdi.
"Ben Genel Müdüre şunu söyledim. 'Bu toprağın çocuğunun yazdığı yazılım 1-0 öndedir" diyen Bakan İdris Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti:
"Her alanda dünyanın en teknolojik savaş gemilerini kendi işçimizle, memurumuzla, mühendisimizle, kaynağımızla, milli gemi projesi yapıyorsak, yazılımlarda da kendi milli yazılımını destekleyen çabalar harcamalıyız. Birisi bir yerden başlayacak. Savunma sanayindeki millilik kadar yazılımın da milli olması için çaba harcıyoruz, harcayacağız. Türkiye'de ne zaman milli hamleler olmuşsa o milli hamleleri başlatanların burunlarının tam üzerine yumruk gelmiş. Bu hep olmuştur. Demirden korkan trene binmesin. Biz bu topraklar için bu millet için varız. Yazılımın Türkiye'de kendi yerli şekilde gelişmesinin bir milli mesele olduğuna inanıyoruz. Kimseden de tırstığımız, korktuğumuz yoktur."
Bakan İdris Güllüce, emeği geçenlere ve bakanlık çalışanlarına da teşekkür ederek, projenin ülkeye, millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
Toplantıda, belediyelerinde sistemi uygulayan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da görüşlerini dile getirdi. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise projenin belediyelere sağlayacağı yararları anlattı.