Yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda şirketlerin bağımsız denetim elemanları tarafından denetleneceğini belirten Sermaye Piyasası Denetçisi SMMM Serdar Özbek, ’’Yeni kanuna göre şirketlerin artık denetim organı olmayacak. Şirketler, bağımsız denetim elemanları tarafından denetlenecek. Peki kimler bu denetimi yapacak- Herkes bağımsız bir denetçi değildir. Bunun için belirli kriterler ve şartlar aranmaktadır’’ dedi.
-Çubuk’un Tek Denetçi Unvanını Alan Serdar Özbek
Türkiye çapında yüz muhasebecinin bağımsız denetçi olmak için imtihana girdiğini söyleyen Özbek, bunlardan yüzde 6, 72’lik başarı oranı ile seçimin yapıldığını ve kendisinin de bağımsız denetçi olarak belgeyi alanlar arasında olduğunu belirtti. Denetçilerin inceledikleri şirketten sorumlu olacağını anlatan Özbek, bu kanun herkesi ilgilendirdiğini kaydederek, ’’Yeni TTK ile denetim konusunda radikal değişiklikler yapılmıştır. Kanunda denetçiler anonim şirketin organı olmaktan çıkarılmış, her ölçekteki şirketlerin denetimi, bağımsız denetim kuruluşlarına veya bağımsız denetçilere bırakılmıştır. Yapılacak olan denetim, şirketin varlığını ve geleceğini tehdit eden tehlikeleri teşhis sistemlerinin şirkette bulunup bulunmadıklarını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını da ( risk denetimi) kapsayacaktır. Denetçi bir kez atandıktan sonra ancak yerel asliye ticaret mahkemesi tarafından haklı bir sebep var ise denetçi değişikliği yapılabiliyor’’ diye konuştu.
-Denetçi İçin 31 Mart 2013 Son Gün
Denetçinin bir şirketin faaliyet döneminin 4. Ayına kadar atanması gerektiğine dikkat çeken Özbek, ’’31 Mart 2013’e kadar denetçi atanmalıdır. Eğer denetçi seçilememişse, denetçi, yönetim kurulunun, her yönetim kurulu üyesinin veya herhangi bir pay sahibinin istemi üzerine, yerel asliye ticaret mahkemesi tarafından da atanır. Şirketin yönetim kurulunun, finansal tabloları ve yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu düzenlettirip onaylayarak, gecikmeksizin, denetçiye verme yükümlülüğü vardır. Aksi halde 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası uygulanacaktır. Yönetim kurulu, şirketin defterlerinin, yazışmalarının, belgelerinin, varlıklarının, borçlarının, kasasının, kıymetli evrakının, envanterinin incelenerek denetlenebilmesi için denetçiye gerekli imkânları sağlamak zorundadır. Şirket ile denetçi arasında görüş ayrılıkları doğarsa şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi yetkili olacaktır. Dava giderleri de şirkete ait olacaktır’’ dedi.
-Denetçinin Şirketle Bağlantısı Olmaması Gerekiyor
Denetçi, ancak ortakları, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan bir bağımsız denetleme kuruluşu olabileceğini vurgulayan Özbek, ayrıca denetçinin, denetlenecek şirkette pay sahibi olmaması gerektiğini ve denetlenecek şirketin yöneticisi veya çalışanı olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.