Kaza sonrası sol arka ayağı kopan 'Papie'ye, 4 yıl önce protez takıldı. Fiziki özellikleri değişen atın protezi, hayırseverlerin desteğiyle Çubuk'ta ilçesindeki barınakta yenilendi.
Hayvanları Koruma Derneği İkinci Başkanı Aynur Altun, 1955'te kurulan derneğin, bakıma ve yardıma muhtaç hayvanlara destek verdiğini söyledi.
Papie'yi 4 yıl önce sahiplendiklerini belirten Altun, 'Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kaza geçirmiş birhayvan haberini aldık. Veteriner tarafından tarlada müdahale edilmiş. Şartların çok sağlıklı olmayacağını düşünerek Jokey Kulübünün destekleriyle atı Ankara'ya getirttik' diye konuştu.
Altun, uzun süre atın ayağının iyileşmesini beklediklerini, sonrasında protez işiyle uğraşan Niyazi Çapa'nın Papie'ye metal destek yaptığını anlattı.
Bu sayesinde atın ayağının iyileşme sürecine girdiğini bildiren Altun, daha sonra yapılan protezler sayesinde Papie'nin rahatladığını ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiğini kaydetti.
Çapa ise 40 yıldır protez ve ortez ürettiklerini ancak son 11 senede çeşitli nedenlerle sakat kalan hayvanlar için de çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.
Arkadaşının köpeğine protez yaparak işe başladıklarını dile getiren Çapa, 11 yılda binin üzerindehayvan için üretim gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Papie'ye protez uygulandıktan sonra hiçbir problem yaşanmadığını belirten Çapa, ata fiziki özellikleri değiştikçe 3 kez protez takıldığını kaydetti. Çapa, atın yenilenen protezine bir haftada uyum sağlayacağını bildirdi.
Bu işlemle 'atların makus talihini yendiklerine' işaret eden Çapa, 'Bilindiği gibi bacağı kırılan atları öldürürlerdi. Atlarda kemik kaynaması güç oluyor. Ancak o kısmı kesip atınca, insanlara yaptığımız protezden yapınca bu atlar da yürüyebiliyor. Papie 4 senedir protezle yaşıyor. Şu halde bu hayvanları kesmeye, zehirlemeye, uyutmaya gerek yok' diye konuştu.