Avcıova Mahallesi ile Hacılar Mahallesi arasında başlayan yeni yol çalışmaları sonucunda; Avcıova-Hacılar mahallesi arasındaki yol 3 km. kısalacakmış...
Batı ülkeleri yol çalışmalarında karşılarına bir fidan, bir filiz çıktığında yol güzergâhını değiştirirken, biz yol açmak için onlarca, yüzlerce ağacı hiç tereddütsüz kesiyoruz.
Hacılar güzergâhında, yol açıyoruz diye güzelim ‘kanyon’ mahvedilmiş...
Yeryüzünün en güzel doğa harikalarından biri olan kanyonlar, yıllardır dünyadan pek çok doğaseverin, fotoğrafçının ve doğa sporlarından hoşlananların büyük ilgi gösterdiği bir cazibe merkezi konumunda...
Karapınar Göleti girişindeki Çit-Sele yol ayrımından Hacılar Mahallesi: 10 km. Avcıova Mahallesi ise 21 km. mesafede.
Hacılar Mahallesi ile Avcıova Mahallesi arası 11 km. Köylülere göre ise 8 km. mesafede...
İlçenin onlarca sorununu hallettik de, sıra Avcıova-Hacılar yeni yolunun açılmasına mı geldi! Gerçi eski yolun tamir ve tadilatı daha kolay ve daha ucuza mal olurdu. Ama olsun, yeni bir başka olur!
Hali hazırdaki yolun tesviyesi mümkünden, ‘Ferhat’ gibi dağları delmek israf değil de nedir?
Yeni yol bittiğinde kaç Çubuklu vatandaş bu yolu kullanacak? Ne ektik, ne biçtik de buradan Karadeniz il ve ilçelerine ihraç edeceğiz?
Bu yol Çubukluya değil, daha çok Çankırılılara hizmet edecek? Hizmetin adı Çubukluların, tadı başkasının olacak...
Oysa yeni yola harcanan bu maliyetle;
- Hem Avcıova-Hacılar arasındaki eski yolun 1,5 km. uzunluğunda ve 10-15 m. derinliğindeki kısmının tesviyesi, kenar dolgusu ve çevre düzenlemesi,
- Hem İlçemiz merkez mahalleleri ile köyden mahalle olan tüm yerleşim yerlerindeki yolların genişletilmesi, tesviyesi ve asfaltlanması,
- Hem de Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Esenboğa Mahallesindeki Çubuk Külliyesi'nden, ilçe merkezine uzanacak ve ilk etapta Dumlupunar, Esenboğa ve Güldarpı mahallelerini Ankara Bulvarı'na bağlayacak; 40 metre genişliğinde ve 5 kilometre uzunluğundaki yol tamamlanabilirdi. Ve hatta bu yol Güldarpı’dan, Ankara Bulvarı’na kadar değil, Güldarpı’dan, Çubuk Çayı güzergâhından eski Belediye Terminali’ne kadar gelebilirdi...
Yeni yolun; bırakın 3 km. kısaltılmasını, 5 km. kısaltsanız ne olur? Atalarımız yıllardır bu yoldan eşekle, atla, kağnıyla, at arabası ve hatta yürüyerek saatlerce yol alıp geçerken, hiçbir zaman bu yolu kısaltın diye ağlayıp, sızlanmamış, dert yanmamış...
Birkaç aile için yapılan milyonlarca liralık israf, dünyanın neresinde görülmüş? Demek ki Özlü’de ki hatırlı kişiler daha etkin... Çubuk’ta da hatırlı kişiler mevcut, ama onlar toplumsal faydayı pek akıl etmez, düşünmezler...
Ülkemiz ve özellikle de İlçemiz esnafı büyük bir ekonomik krizle baş başa iken bu durum nasıl izah edilebilir? Para gökten yağmıyor, tarladan toplanmıyor...
Avcıova-Hacılar Mahallesi arasındaki yol, fuzuli bir yol...
Bu yolun yapımında büyük bir israf var.
Avcıova Mahallesinin güneyindeki yaklaşık 1500 m. rakımlı dağın zirvesi Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi ekiplerince ekskavatör ile yarılmış.. .
Yol açma işlemleri yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor...
Avcıova’da şu anda iki aile ikamet ediyor. Yol yapıldığında inşallah dolar...
Vatandaşın yaşamadığı bir yere yapılan keyfi-keder bir yol mu yapılıyor?
Yapılan çalışmalarda; yolun ölçümünün, fizibilitesinin, ekonomisinin (maliyetinin) ortaya konulmadığı görülüyor.
Bu nedenle insanın aklında; yol açma çalışmaları esnasında; şuradan mı gidelim, buradan mı gidelim gibi ‘deneme yanılma’ yöntemiyle yapılmış gibi birtakım izlenimler oluşuyor...
Sıçan Deresi’nde bulunmuş ve şimdilerde Hacılar Camii önündeki yolun kenarında Bizans dönemine ait bir lahit (mezar taşı) var.. Acaba yol bahanesiyle birileri burada bir şeyler mi aradı?
Sahipsiz bir ilçede insanın aklına her şey geliyor...
Yoksa bu yol ucube bir yol mu?
Ya da “Göç yolda yapılır” prensibiyle yapılmış bir yol mu?
Avcıova’ da ki ekonomik enerjiyi noterde tespit ettirelim; Bakalım hesaplar sonucu böyle bir yol gerçekten lüzumlu mu, yoksa lüzumsuz mu ortaya çıkar...
İlçemizdeki yetkililer ve etkililer yaptıkları açıklamalarda; açılmakta olan yeni yolun faydasını saya saya bitirememişlerdi.
Şöyle ki:
· Halk arasında ' Karapazar Yolu’ olarak adlandırılan ve bölgenin zorlu coğrafi şartlarından dolayı eski yolun özellikle Kış aylarında kullanılamadığı, bu yolun yapılmasıyla iki ilçe ve bazı iller arasında ulaşımın çok rahat ve kolay olacağı ifade ediliyor.
· Yolun tamamlanmasıyla Çubuk’un, Batı Karadeniz’e çok rahat bir şekilde bağlanacağı, yolun bölgenin ticaret ve turizminin gelişmesinde önemli rol oynayacağına işaret ediliyor.
· Avcıova ile Hacılar Mahalleleri arasında açılan bu yeni yol sayesinde bu iki mahallenin ilçeyle bağlantısı yaklaşık 3 km. daha kısalıyor. Birde virajlardan ve yükseklikten kurtuluyor. Eski yoldan özellikle Kışın geçilmiyordu. Yeni yol bu aksaklıkları ortadan kaldıracak.
· Yapılan bu yol devamında da Çankırı’ya bağlı Özlü Beldesi ve Orta İlçelerine kadar devam edecektir. Allah nasip ederse gelecek dönemde bu yol Çubuk’un Batı Karadeniz’e ve İstanbul NATO Yollarına açılacak bir penceresi olacaktır.” Şeklinde görüşler ortaya attılar.
Yetkililer, “yol 3 km. kısalacak. Birde eski yol güzergâhında virajlardan ve yükseklikten kurtuluyor. Eski yoldan özellikle kışın geçilmiyordu.” Diyorlar.
Oysa şimdi yapılacak yolun eğimi daha yüksek. Kış aylarında ise bu yol; buzlanma, heyelan tehlikesi ve eğiminin yüksek oluşundan dolayı her an kapanabilir.
Çalışmaları devam eden yeni yolun;
· Coğrafi ve iklim şartları araştırıldı mı?
· Etüd ve fizibilite raporu hazırlandı mı? Yapıldı ise, çalışmalar neden deneme, yanılma sistemi ile yapıldı?
· Maliyeti hesaplandı mı? Günde kaç tanker veya kaç ton mazot kullanıldı?
· Trafik yükü araştırıldı mı?
· İlçede tarım, hayvancılık ve turizm bitirildi. Karadeniz il ve ilçelerine buradan ne götürüp satacağız?
Yol açma çalışmaları güçlükle yapıldı...
Avcıova girişinden başlayıp, Hacılar mahallesine doğru başlayan yol açma çalışmalarında ekipler dağlık kesimde güçlüklerle karşılaştı. 10 m. yüksekliğinde kayalar ekskavatörle bin bir güçlükle kırılarak tıraşlanmış..
Aynı güzergâhtan değişik yönlere yol yapım çalışması yapılmış. Bunun hangi amaçla yapıldığı anlaşılmış değil...
Yolun eğimi ise çok yüksek. O kadar yüksek ki araçla 3. vitesle çıkıyorsunuz, sonradan 2. vitese iniyorsunuz.
Yolun rakımı yüksek olduğu için, yolun Kışlık bakımı zorlaşır ve hatta imkânsız hale gelir. Yol Kuzey’in soğuk rüzgârlarına karşı açık, Kış aylarında büyük bir ihtimalle burada buzlanma olur, ulaşım zorlaşır ve hatta yol trafiğe kapanabilir.
Yolun trafik yükü az. Adeta “kuş uçmaz, kervan geçmez” konumunda..
Hacılarlı bir vatandaşın ifadesine göre; Bu bölgede Kış aylarında hava şartlarının olumsuz olması (buzlanma), bölgede heyelan olması ve bölgenin önemli trafik yollarına bağlantısı olmadığı gerekçesiyle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yakın zamanda bu yolun açılmasından vazgeçilmiş...
Aldığım bir diğer bilgiye göre de, 1980’li yıllarda YSE tarafından Avcıova’dan, Hacılar Köyü istikametinde (şimdiki güzergâhta) bir yol çalışması yapılmak istenmiş, ama heyelan olduğu için hemen vazgeçilmiş...
Şimdi ne oldu da bu yolun yapımı tekrar gündeme geldi?
Yolun tam ortasında Sıçan Deresi mevkiindeki menfez, adeta bir uçurum. Buranın eğimi düşürülerek şimdilerde buraya yüzden fazla 1000’lik büzler konulmuş..
Ayrıca buradan Hacılar istikametinde dipten bir çay akıyor ve Kış aylarında yağmur ve eriyen kar suları ile yol bozulabilir.
Sıçan Deresi’ne, “büz yerine viyadük veya çelik konstrüksiyon (yapı) köprüler yapılması gerekirdi” şeklinde görüşler var.
Ama, konunun uzmanlarından aldığım bilgiye göre viyadük, çelik konstrüksiyon köprü; menfez ve büz gibi sanat yapıları ile bu mevkiinin aşınması ve çökmesinin önlenmesinin çok zor olacağı söz konusu..
Sıçan Deresi mevkiinden sonra güneye doğru yine yeni yollar açılmış, beğenilmeyip, yenisi açılmış, yine kayalar tıraşlanmış. Yol kenarlarında heyelan var.
En önemlisi de onlarca asırlık çam ağaçları ve ceviz ağaçları kesilmiş, çam ağaçlarından siter yapılıp, yeni açılıp iptal edilen yolun kenarına istiflenmiş.
Yolun sağ kesiminde heyelan var, tıraşlanan kayalardan devamlı kum ve çakıl taşları düşüyor.
Yol açma çalışmaları hemen hemen bitmiş gibi.
Yolun genişliği 18 m.. Bu yol Değirmen Önü Yazı mevkiine kadar yani Kınalı Köprü’ye kadar genişletilmiş durumda idi.
Yeni yolun Hacılar girişi ise 4-5 m. genişliğinde bazı yerlerde iki araç yan yana geçemez.
Bu yol stabilize sonradan sıcak asfalta çevrilmiş ama satıh bozuktu. Hacılar Muhtarı Koç’tan aldığım bilgiye göre bu aksaklıklar şimdilerde düzeltilmiş...
Hacılar Mahallesi Muhtarı Mustafa Koç, “Avcıova’dan başlayan yol çalışmaları köy harmanlarına kadar geldi. Yol kenarındaki bahçe duvarları yıkılarak köy yolu sağlı-sollu toplamda 11 m. genişledi. Bahçelere zarar verilmedi.
Yol çalışmaları esnasında bazı yerlerde heyelan görüldü. Buralara 2-3 basamaklı duvarlar örülecek...
200’den fazla çam ve meşe ağacı kesildi, onların yerine yenileri dikilecek.
Bu yolun açılması ile arazilerimiz değer kazanacak. Çünkü yol, su, elektrik çalışmaları hizmet demektir. Bu suretle köyümüze asfalt atılır, Çankırı ile ilişkilerimiz artar. Şimdiye kadar böyle bir çalışma görmedik. Köylüler olarak buna seviniyoruz. ” dedi.
Muhtar da haklı.. Ne desin? Yolu açmayın mı, desin...
Eski yolun tesviyesi ve yapımı daha kolaydı...
Yeni yolun maliyetinin çok çok altında bir maliyetle, şimdiki yolun kullanılmasına devam edilebilirdi.
Taşlıkıran Tepe mevkiindeki asfaltın 1500 m. uzunluğundaki kısmı derinliğine 10-15 m. kazılarak, kot düşürülür, çıkan topraklarla yolun kenarları dolgu yapılabilir. Çünkü bu yolun altı toprak, çalışılması da kolay..
Bu yolda rampayı 4. vitesle çıkarken, bazı yerlerde 3. vitese iniyorsunuz.
Mevcut yolun ıslahı gerekirken yeni bir yola neden ihtiyaç duyuldu?
Yeniden yol açmak yerine eski yolun tesviyesini yapmak daha az maliyetli ve mantıklı idi.
Hacılar köyünden bir vatandaş, “Yeni yolun maliyeti çok yüksek. Eski yol üzerindeki Taşlıkıran Tepe mevkiinde yapılacak ufak bir rötuşla (tesviye) eski yol kullanılabilir hale getirilebilirdi.”
Bu maliyetle; Çubuk-TOKİ konutları, Tahtayazı, Susuz, Sele, Çit, Avdullah, Okçular, Hacılar, Avcıova güzergâhındaki yollar dört-dörtlük yapılabilirdi.
Yapılan yeni yol Orta ve Çerkeş’e bağlanacaksa, Avcıova-Hacılar bağlantısı zaten var. Buranın tesviye edilmesi gerekir. Bu da daha az maliyet demektir.
Bu yüksek maliyetle keşke ilçenin merkezindeki bir yerden Kızılcahamam- İstanbul yoluna bir bağlantı yapılsaydı. O zaman yapılan masraflara değerdi...
Avcıova-Hacılar yolunu kaç kişi kullanacak?
Evet şu anda Avcıova’ da maalesef 2 aile oturuyor...
Böylesine önemli bir projede gezici şantiye ile hizmet verilmeye başlanmış; Yapılan işgücüne ve paraya yazık. Eski yolun konumu incelenmeden, “Yangından mal kaçırır” gibi alelacele yeni yolun yapımına başlanmış.
İlçe köylerinin yıllarca devam eden alt yapı sorunları var iken; Avcıova ve Hacılar Köyü arasının 3 m. kısaltılması, ilçenin en büyük ve en önemli sorunu mu?
Bununla birlikte Dağkalfat Köyü’nün, Yukarı Çavundur-Direkli Mahallesi’nden 3.750 m. mesafelik köy yolu eski asfaltla duruyor. Yol, şu anda şose...
Yine Ömercik Mahallesi sakinleri, 3 km. uzunluğundaki köy yolu için yıllardır asfalt bekliyor.
Ovacık Mahallesi halkı, 850 m. mesafelik köy yolu için ısrarla asfalt istemelerine rağmen, yama yapılmasını kabullenemiyor.
Ovacıklılar, “Bizler devletine ve yasalara bağlı, askerliğini yapan, vergilerini zamanında ödeyen insanlarız. Böyle bir muameleyi hak etmiyoruz.” diyorlar
Bu köylere asfalt atılmamasının nedeni ise bu köylerin 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’e yeterince oy vermemesi imiş...
Yine Kazan Grup Yolu; Yakup Hasan Mahallesi’nden başlayıp Yiğitli, Sığırlıhacı Mahallesi’nden Çubuk’a gelen yol çalışmalarında lastikli ekskavatör, loder yükleyici, bir silindir 5 damperli kamyon çalışırken; Avcıova-Hacılar Mahallesi arasındaki yol çalışmalarında ne hikmetse daha fazla iş makinesi çalışıyor.
Önceliğin hangisine verilmesi gerekirdi?
Bırakın köyden mahalle olan köy yollarının yapımını, ilçenin merkezindeki mahallelerin yolları bile dört-dörtlük değil ve hatta bu yolların Metropole yakışmayan yollar...
Yolun yapımına en çok sevinen de Avcıova Mahallesi Muhtarı,’”Biz yolun tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Çubuk ve dolayısı ile Ankara merkez bize daha yakın olacak. Mahallemizde ekonomi daha da çok canlanacak.” Diyor.
İlçe yetkililerinin açıklamalarına göre de, yol tamamlandığında Çubuk, Batı Karadeniz’e bağlanacakmış...
Bu yeni bir fikir değil.. Çubuk şimdiki yolla da Karadeniz’e zaten bağlı. Şöyle ki; Avcıova-Özlü (Buhya)-Orta-Çerkeş istikametinde hali hazırda bir yol var. Karadeniz Yolu Çerkeş’in içinden geçiyor. Karadeniz’e bağlanmak için yeni bir yolun yapımına da ihtiyaç yok.
Başkan Gökçek’in bu yol çalışmalardan haberi var mı?
Ankara’da yeni yeni yolların yapımını planlayan Gökçek böyle bir yolun açıldığını biliyor mu?
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek sizin burada 2-3 ekskavatör ile açtırdığınız yol için ne kadar benzin mazot yaktığınızı biliyor mu?
Başkan Gökçek, araştırma, etüt ve fizibilite çalışması yaptırmadan böyle bir yolun açılmasına izin verir miydi?
Her şeyden önce Gökçek deneme-yanılma yoluyla yapılan bu çalışmayı durdurur ve ormanda tahribata izin vermezdi...
İşin kolayı varken, zoru seçmenin tabiri caizse dağları, taşları delmenin alem ne? Yol çalışmalarının yapıldığı bölge de Bizans döneminden kalma kalıntıların olduğu iddia ediliyor. Yoksa burada başka şeyler mi aranıyor?
Yeni yol çevresinde turistik tesisler kurulmalı...
“Olanla, ölenin önüne geçilmez.” Derler.
Artık olan olmuş, o kadar da masraf yapılmış, bundan sonra geriye dönüş de olmaz...
Neyse ki; Yol açma ile ilgili alt yapı işlemleri artık bitmek üzere...
Artık geri dönüş yok. O zaman bu yolun nimetlerinden yararlanmak gerek..
Mademki bu kadar çok masraf yapıldı. Zararı telafi etmek için burada turistik birtakım yatırımlar (tesisler) yapılabilir, bu suretle harcamaların tamamı olmasa bile bir kısmı telafi edilmiş olur....
Yeni yol güzergâhı doğa harikası bir yer. Çevrenin büyükçe bir kısmının ekolojik (çevre) dengesi bozulmuş olmasına rağmen, bölgede birtakım sosyal tesisler yapılabilir.
Hâlihazır da burada turistik Hacılar Şelalesi var. Buna ek olarak burada;
- Teleferik tesisleri kurulabilir.
- İçme suyu ihtiyacının karşılanması için çeşmeler yapılabilir.
- Otoparklar, kameli yeler, dinlenme tesisleri yapılabilir.
- Günlük veya haftalık konaklama için ‘Bungalov evler’ yapılabilir.
- Yöresel ve doğal ürünler pazarı kurulabilir.
Bahse konu yatırımların yapılmaması halinde, Devletin milyonlarca parası maalesef çöpe atılmış olacak...
Bu yolun da adı bizim, tadı başkalarının olacak...
Evet; Avcıova Mahallesi ile Hacılar Mahallesi arasındaki yolun, Hacılar Mahallesi’ne elbette faydası olacak! Ama asıl faydası Çankırı ilçelerine özellikle de Orta İlçesi’ne olacak. Baksanıza Ortalılar daha şimdiden Orta kara yolunu, Sinop’a bağlamak için çalışmalara başlamışlar bile...