Yünüs emrenin dediği gibi ‘Adi güzel kendi güzel Muhammed’(asv) dir. Bu nedenle Kur’an-ı kerim ahzab süre ayet 21 de Rasulullahda güzel örnekler olduğu beyan edilmektedir. Bu yazımızda Rasulullahdaki, siret ve suret yönünden olan güzel örneklerden bahsedeceğim.
1-Rasulullah efendimizin (sav) afv edici olması. Mekke de iken, kendisine ve ashabı kiramına çeşitli hakaretler yapanları ve amcası Hz.Hamzayı (ra) şehit edenleri Mekke’nin fethinden sonra her türlü imkân elinde iken afv etmesi.
2- Taife islamiyeti telkin için gittiğinde, kendisini taşa tutanları ve mübarek ayaklarını kan içinde bırakanları afv etmesi. ve ‘Allah’ım bunlar gerkçekleri bilmiyorlar bunlara hidayet nasib et’ diye düa etmesi.
3-Rasulullah efendimiz (as) insanların güzel ortamlarda buluşup görüşmelerini isterdi. Soğan, sarımsak, turp gibi ağzı kokutan şeyleri yiyenlerin ağızları kokarken camiye gelmelerini men ederdi.
4- Akıllı kimse kendisini sorguya çeken ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz kimse ise, hevasına (nefsin her isteğine) uyar Allahtan, olmayacak şeyleri ister (T,4/261(2577)
5- Maddi imkânı yerinde olanların güzel giyinmelerini ister ve ‘ Allah’ın kuluna verdiği nimeti, onun üzerinde görmekten memnun olacağını’ bildirirdi.(Tir,4/509)
6-‘İyi müsliman dilinden ve elinden başka, insanların emin olduğu (zarar görmediği) kimsedir. İyi müminde insanların canlarını ve mallarını kendisine güvendiği kimsedir.’ (Tirmizi İman,12)
7-İslam dininde çalışmaya çok önem verilmiştir. Bu doğrultuda Peygamber efendimiz (sav) ‘İki gününü denk yapan aldanmıştır.’
8-Peygamberimiz (sav) bir hadislerinde beş şeyden önce beş şey’i ganimet bilin 1-‘Ölüm gelmezden önce hayatını, 2-hasta olmazdan önce sağlığının kıymetini, 3-meşguliyet gelip çatmazdan önce, zamanını 4-ihtiyarlık gelmezden önce gençliğinin kıymetini, 5-fakirlikten önce zenginlinin kıymetini ganime bilin.’
9-Peygamber efendimiz (sav) ‘Sarhoşluk veren her içki haramdır.’.(Müs.9/288/2001)
10-Yine başka bir hadisi şeriflerinde de ‘ Emanet ehlinden başkasına (ehil olmayanlara) verildiği zaman kıyametin kopmasını bekleyin’ buyurmuşlardır.
11- ‘Müsliman bir kimse, hoşlansın veya hoşlanmasın her işte işin başındakilere itaat etmeleri gerekir. Ancak günahla emredildiği zaman dinlemek ve itaat etmek yoktur.’ Müs 8/713(1839) ibni ömer (ra)rivayet etmiştir.)
12- ‘Yemek yediğiniz zaman Allah’ın adını anınız. Eğer yemeğin başlangıcında besmeleyi unutursanız, Bismillahi evvelihi ve ahırihi (Başlangıcı ve sonu için bismillah)deyiniz.’ .(E,3/376,T,3/323)
13-‘Suyu deve gibi bir nefeste içmeyiniz. Ancak iki veya üç nefeste içiniz. İçerken de besmele çekiniz. İçtikten sonrada Elhamdü lillah deyiniz.’( Tir,3//341)
14-‘ Bir müsliman’ın diger müslimana karşı beş vazifesi vardır.1.Selam almak 2.Hastayı ziyaret etmek.3.Cenazesinin arkasından yürümek.4.Davetine icabet etmek.5.Allah merhamet etsin demek.( Cenazeyi hayırla yâd etmek).’(Müs,9/567(2162)
15-‘Sizden ölmek üzere olanlara,( La ilahe illallah ) kelimesini telkin ediniz.’(Müs,5/106 (916)
16-Rasulullah efendimiz (sav) temizliğe çok önem verirdi. Üstü başı kirli olanları uyarırdı, su kenarlarının ve ağaç diplerinin temiz utulmasını kirletilmemesini isterdi.
17- Kuvvetli(güçlü) kimse insanları güreşte yenen değildir. Belki (hiddet) anında öfkesini yenen, iradesine sahip olandır. (B,12/148(1999)
18-Kimse kadınına buğz etmesin. Çünkü hoşlanmadığı huyları varsa, memnun olacağı huyları da vardır.(R1/318(273).
19-Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.(E,4/286(4943)
20-Kim dilini tenasül uzvunu (eteğini) şerden korumayı bana temin ederse, bende ona cennete girmeye kefil olurum.(B,12/192 (2032)
Şu mısralarla yazımı sonlandırmak isterim ‘ Bu âlemde her şey hak ile kaim, Mir’atı Muhmmedden Allah görünür daim. Allah’a emanet olunuz.