Açlık ve Susuzluk

İşyerinde yemek ve su olmadan birkaç saatten fazla kalamayacağınızı düşünebilirsiniz. İnsanın bu şekilde hayatta kalmasını sağlayan birçok faktör var

Sabah kahvaltı yapmadığınızı ve öğlen de yemek yemediğinizi düşünün. Muhtemelen öğleye doğru mideniz zil çalmaya başlayacaktır.

Bu dakikadan sonra başınız döner, mideniz bulanır. Artık gözünüz saatten başka bir şeyi görmez. Saat 1'de, başınız dönmeye başlıyor. Saat 2'de soğuk terler döküyorsunuz. Saat 3'te ise açlıktan kıvranır hale geliyorsunuz.

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yayınlanan habere göre , işyerinde yemek ve su olmadan birkaç saatten fazla kalamayacağınızı düşünebilirsiniz. İnsanın bu şekilde hayatta kalmasını sağlayan birçok faktör var. Ancak,

Susuzluk daha kötüdür, dehidrasyonun başlaması çok uzun sürmez. Yemek ise farklı bir hikayedir.

Yemek olmadan yaşam:

Haftalarca yemek yemeden yaşayan birçok insana rastlayabilirsiniz. Örneğin, Gandhi 70 yaşındayken 21 gün boyunca bir şey yememişti. Vahşi doğada kaybolan insanlar bir şey yemeden uzun süre hayatta kalabildikleri görülüyor.

Birçok doktor, sağlıklı insanların su bulabildikleri sürece yiyecek olmadan 8 hafta kadar dayanabileceğini söylüyorlar. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi yağ, karbonhidrat ve protein olarak depoluyor. Yemek olmadığında ilk kullanılan karbonhidrattır. Daha sonra yağ ve son olarak protein kullanılıyor.

Burada metabolizmanız da rol oynuyor. Metabolizma yiyeceği enerjiye dönüştürüyor. Eğer yavaş bir metabolizmanız varsa, yiyecekleri daha yavaş yakarsınız ve daha uzun süre yemeksiz yaşarsınız.

İklim de en büyük faktördür. Yemeğiniz yoksa soğuk ve sıcak hava iyi değildir. Aşırı derecede sıcak ve soğuk açlıktan değil sizi başka şekillerde öldürür. Yiyecek olmadan sıcaklık dehidrasyonu hızlandırır. Soğukta ise vücut ısınızın korunması için daha fazla enerji yakılıyor. Ilıman bir iklimde iseniz, yemek olmadan yaşama şansınız daha fazladır.

Yemeksiz geçen birkaç günün ardından görülen belirtiler şunlardır:
Zayıflık, kronik ishal, konfüzyon, kötü karar verme, asabiyet, bağışıklık noksanlığı.

Uzun süre açlık ise organlarınızı teker teker işlevini kaybetmesine yol açar. Bu durumda şunlar görülür:

Halüsinasyon, kas spazmları, düzensiz kalp atışı, kasılma.

Susuz yaşam:

Su olmadan yaşamak, yemeksiz yaşamaktan farklıdır. Suyun olmadığı sıcak koşullarda, dehidrasyon 1 saat içinde kendini gösterir. Sıcak arabada kilitli kalan bir bebek ya da sıcakta su içmeden aşırı çaba harcayan birisi birkaç saat içinde hayatını kaybedebilir.

İnsanoğlunun yaşamak için suya ihtiyacı var. Her gün ter, idrar, dışkı ve hatta nefes alıp vererek su kaybediyoruz. Bu suyun organlarımızın düzenli olarak çalışması için yerine konması gerekiyor. Aşırı sıcakta, bir yetişkin sadece ter ile 1,5 litre su kaybedebilir. Yüksek sıcaklıkta su olmadan esas risk vücudunuz sıcaklığı yükselmeye devam eder ve sıcak sizi çarpar. Su içmek sizin iç vücut sıcaklığınızı düşürür.

Hafif dehidrasyon durumunda tükürük kaybı, idrar sıklığında azalma, idrar çıkışında azalma, idrarda koyu renk ve güçlü koku görülür.

Orta şiddette yaşanan dehidrasyon durumunda ise, daha az idar, ağız kuruluğu, göz kuruluğu ve çökmüş gözler, hızlı kalp atışı göze çarparken; aşırı dehidrasyonda ise idrar yoktur, kusma ve ishal, uyuşukluk ve sinirlilik olur.

Dehidrasyonun son aşaması ise şoktur. Bu durumda cildiniz mavimsi gri renk alır ve soğuktur. Kan basıncındaki aşırı düşüş soğukluğa neden olur.

Sorumuza geri dönersek, susuz ne kadar süre yaşayabiliriz? Sağlıklı olduğunuz ve ideal koşullarda bulunduğunuzu düşünerek, bir insan su olmadan yaklaşık 3-5 gün hayatta kalabilir.

Mayo Clinic uzmanları, bu sayı hakkında bazı tartışmalar olmasına rağmen günde 8 bardak su içmenizi öneriyor. Bazı fizikçiler daha azının yeterli olduğunu söylerken, diğerleri ise bu sayının 10 bardağa yaklaşmasını ve hatta daha fazla olmasını belirtiyorlar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çubuk'ta zabıta ekipleri fırınları denetledi
Çubuk Belediyesi çalışanları, lösemi hakkında bilgilendirildi
Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'nde MR cihazı hizmete girdi
Çubuk Belediyesi Sağlık işleri müdürlüğü iş başında
Çubuk Belediyesi Sünnet Şöleni kayıtları uzatıldı!