Ramazanda ağzınız kokmasın!
Ramazanda en büyük sıkıntı ağız kokuku... Ancak çözümü hiç de zor değil. Bakın neler ağız kokusunu yok ediyor?
Ramazanda en büyük sıkıntı ağız kokusudur. Ancak birkaç basit önlemle bunu engellemek mümkün...
Sağlık Bakanlığı Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Profesörü Murat Karaşen, ramazanda gün içinde uzun süre sıvı tüketilmediği için ağız kuruluğu oluştuğunu belirterek Tükürük ağız içini yıkayan, koruyan, orayı temizleyen, oranın hijyenini sağlayan önemli bir vücut salgısı. Tükürük olmadığı zaman gıda artıkları ağzımızın girinti çıkıntılarında kalıyor. Ve bunlara bağlı ortaya çıkan bir takım oksijensiz ortamda yaşamayı seven bakteriler, ağız içinde birikiyor, çoğalıyor ve onların ortaya çıkardığı gazdan da ağız kokusu oluşuyor dedi.
AĞIZ KOSUNU ÖNLEMENİN YOLLARI
İftarla sahur arasında bol sıvı tüketin!
Ramazanda nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Murat Karaşen, iftar ile sahur arası bol sıvı tüketmek gerektiğine işaret etti.
Prof. Dr. Karaşen, özellikle sahurda mümkün olduğunca fazla sıvı alınması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
Sahurda mutlaka dişleri fırçalayın!
Sahurda oruçlu hale başlamadan önce, mutlaka ağız hijyenine dikkat edeceğiz, dişlerimizi çok iyi bir şekilde fırçalayacağız.
Dilin üstünü de temizleyin!
Halkımızın önemli bir kısmının bilmediği bir konu var. Ağız kokusunda önemli bir yere sahip. Dilin üst bölümünün temizliği. Biz bu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili gelişmiş ülkelerde dil fırçaları ya da dil kazıyıcıları var. Daha henüz ülkemize gelmedi. Yüzeyi düzgün olan tahta spatula gibi şeylerle, dilimizi hafif dışarı çıkarıp geriden öne doğru hafifçe tahriş etmeden kazıyarak o tabakayı, katmanı temizleyebiliriz. Çünkü bakteriler bu katmanın altında yaşıyor. O katmanı temizler, iyi temizlik yaparsak bu ağız kokusuna sebebiyet veren bakterileri ve onların beslendiği gıda artıklarını da ortamdan uzaklaştırmış oluruz.
İftar ve sahurda gargara yapın!
Mutlaka yemeklerden sonra, yani iftar ve sahurdan sonra ağız gargarası yapmak gerekiyor. Gargara yaparken de özel bir madde kullanmaya gerek yok. Bizim normal içtiğimiz su ile de çok rahat bir şekilde ağzımızı gargara yaparak, kenar köşede tutunan gıda artıklarını yok etmiş ve ağız kuruluğu ile kokuyu gidererek ağız hijyenimizi de korumuş oluruz.
Bol yoğurt yeyin, maydanoz çiğneyin!
Öte yandan yoğurt ağız hijyenini sağlayan özelliklere sahip bir gıda. Yine maydanoz çiğnemek, yeşil çay içmek ağız hijyenini sağlayan ve ağız kokusunu gideren gıdalardan. Bu sebepleri tümden kaldırırsanız ağız içinden kaynaklanan ağız kokuları yüzde 95 azalır.
AĞZA LİMON SIKIP TÜKÜRÜK SALGISINI ARTIRIN
Sadece ramazana özel değil de, uzun vadeli olarak da ağız hijyenini sağlamak için tükürüğün bol olmasının önemini vurgulayan KBB Profesörü Karaşen, bir takım hastalıklara bağlı olarak da tükürük azalması olabileceğini bildirdi. Sjögren sendromu gibi hastalıklarda, ışın tedavisi görenlerde ve yaşlılarda tükürük kuruluğu olabileceğini ve ağız hijyeninin bozulabileceğini ifade eden Prof. Dr. Murat Karaşen, Bu gibi durumlarda da suni salgılar veya salgıyı arttırıcı bir takım önlemler alınabilir. En basitinden ekşi elma veya limon gibi şeyleri ağza sıkmak tükürük salgısını arttırır dedi. Tükürüğün basit bir salgı olarak algılanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaşen, Tükürük, ağız içini ıslatan, nemlendiren, temizleyen, koruyan, dişlerimizi koruyan, ağız hijyenimizi bozan bakterileri yok eden bir sıvı diye konuştu.
PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENENLERDE AĞIZ KOKUSU DAHA FAZLA
Özellikle protein ağırlıklı beslenenlerde ağız kokusunun daha fazla olduğunu ifade eden Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Karaşen, Protein çokça tüketildiğinde sülfür ve ağızda koku yapan gazlar daha fazla ortaya çıkıyor. Daha fazla ağız kokusu ortaya çıkıyor. Et, tavuk, balık ve tahıllar gibi protein içerikli gıdaları tükettiğimiz zaman ağız temizliğinde gıda artıklarının kalmaması için çok daha yoğun bir çaba göstermek gerekiyor dedi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.