Öğrenciler Arazide Agat Taşı Aradı
Adnan Menderes Üniversitesi Öğrencileri, Ankara'nın Çubuk İlçesinde arazide Agat (Akik) taşı aradı.
Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı
Süs Taşları Bilimi (Gemoloji )Derneği Üyeleri, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı inceleme ve taş toplama gezisinde, öğrencilere yarı değerli taşlar hakkında bilgiler verilirken, nasıl toplanması ve toplarken nelere dikkat etmeleri gerektiği gibi teorik ve
Bu bölgenin Ankara Çubuk Agat taşlarına ev sahipliği yaptığını anlatan Gemoloji Derneği Üyesi ve Öğretim Görevlisi Vecdi Ziyansız, "Çok uzun zamanlardan beri bilenen bir kaynak burası. Yıllardır birçok insan buraya taş toplamaya geliyor. Buradaki öğrenci arkadaşlarımız da bu gün burada taşları toplayacaklar. Kendileri bulacaklar ve kendileri buldukları taşlarla okullarına dönüp oradaki atölyelerinde taşları kesip şekillendirecekler. Bir yüzüğe, bir kolyeye, bir broşa konduracak şekle getirecekler ve onlardan da bir birinden farklı takılar üretecekler" dedi.
Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Hakkı Babalık da gezilerinin teknik bir gezi olduğunu ve buradan topladıkları mineralleri okullarının atölyesinde işleyerek kolyeler, küpeler, yüzükler gibi takı ürünleri haline getireceklerini belirtti.
Araziden silisyumdioksit elementlerini içeren Agat minarelerini topladıklarını kaydeden Babalık, "Agat mineralinin Türkçe ismi Akik taşıdır. Arazide nasıl çalışılması gerektiğini, neler yapmaları gerektiğini, nelere bakmaları gerektiği gibi çeşitli ipuçlarını arazi gezisi süresince öğrenci arkadaşlarımıza gösteriyoruz.
Gezinin çok verimli geçtiğini anlatan öğrencilerden Nevin Karakaş, yaklaşık bir çuvala yakın Agat taşı topladığını ve taş toplarken içerisindeki Agatın fazla olmasına dikkat ettiklerini ifade etti.
Kuyumculuk bölümünde okuduklarından araziye taş toplamaya geldiklerini vurgulayan Senem Yıldız ise topladıkları taşların bölgeye has olan, çoğunlukla Agat taşı olmasına özen gösterdiklerini belirterek, "Topladığımız taşları üniversitenin atölyelerindeki makinelerde yontmak suretiyle şekiller vereceğiz. Bunlardan da takı veya dekorasyon ürünleri elde edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.