Muşmula, Köylülerin Geçim Kaynağı Oldu

Muşmula, Köylülerin Geçim Kaynağı Oldu

C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu belirtilen muşmula, Çubuk'ta köylülerin geçim kaynağı oldu.

Hüseyin Yiğiner - C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu belirtilen muşmula, Çubuk'ta köylülerin geçim kaynağı oldu. 

 

Özellikle yüksek kesimlerde tamamen doğal ortamlarda yetişen muşmula meyvesi, Kışlacık ve Kuruçay gibi yüksek rakımlı köylerin geçim kaynağı oldu. 

Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve Eti olan muşmula, ilkkoparıldığında buruk bir tadı bulunuyor. Yaklaşık 2 ay gibi bir süre beklenildiğinde yumuşayan ve lezzeti artan muşmula, tamamen doğal ortamlarda yetişiyor. Uzmanlara göre de C vitamini ve mineral bakımındanda zengin olan muşmula, bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak, ishal ve dizanteri riskini ortadan kaldırıyor. 

Muşmulanın son zamanlarda alternatif tıp yöntemlerinde rağbet görmesiyle dağda bulunan çalılıkları aşılamak suretiyle meyve üretimin çoğaltıldığını ifade eden Kışlacık köyü sakinlerinden Kadriye Ulu (58), muşmulanın şifa olarak yendiğini ve iç hastalıklara iyi geldiğini belirtti. 

Muşmulanın Ekim ayında toplanmaya başlandığını kaydeden Ulu şunları kaydetti: 

"Muşmula 2 aylık bir bekleme döneminden ardından iyice olgunlaşınca yenildiğini, buruk bir tadınınolduğunu belirten Ulu, "Biz bunları dağda bulunan çalılara ve ayvaların ağaçlarına aşılıyoruz. Pazarcılara toptan satıyoruz. Hastalıklara iyi geliyor. Yemesi çok tatlı. Evimizde misafirlerimize ikram için bekletiyoruz." 

Kışlacık köyünden muşmulanın kilosunu 1 ila 1,50 liraya aldıklarını söyleyen satıcı Hüseyin Üfelek, muşmulaya rağbetin giderek artığını, her derde deva, şekere, kalbe iyi geldiğini ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlayarak ince bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi gibi hastalıkları önlediğini kaydetti. 

Kışlacık Köyü Muhtarı Remzi Ünal ise, daha önceleri çok fazla toplanmadığı için dağda yaban hayvanları tarafından yenen muşmulanın şimdiler de köylülere geçim kaynağı olduğunu söyledi. 

Ankara

(Anadolu Ajansı)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum