MEŞELİ KÖYÜ ŞABANÖZÜ’NE BAĞLANMAK İSTİYOR …
MEŞELİ KÖYÜ ŞABANÖZÜ’NE BAĞLANMAK İSTİYOR …
Haber- Yorum
Şuayip YAMAN
Meşeli Köyü Muhtarı Ali Haydaroğlu, Meşeli Köyü’nün, Çankırı’nın Şabanözü İlçesi’ne bağlanması ile ilgili olarak hazırlanan ve gerekçeli kararın da bulunduğu dilekçeyi Çubuk Kaymakamlığına verdi.
Şabanözü 1944 yılında ilçe merkezi olmuştur. İlçe olarak kurulduğunda, bugünkü Orta ilçesi kendisine bağlı bir nahiye halinde idi ve 57 köyü mevcuttu. 1959 yılında Orta bucağı ilçe haline getirilince, Şabanözü'ne bağlı 26 köy kalmıştır. Daha sonraki yıllarda, Meşeli, Sarısu, Demirci ve Kösrelik köyleri; Ankara İli Çubuk İlçesi’ne bağlanmıştır.
Meşeli Köyü, Yaylası ve Göleti ile ünlüdür. Adeta saklı bir cennettir.
Meşeli Köyü, daha önceleri Şabanözü’ne bağlı iken; 1967 yılında Meşeli Köyü-Ankara yol güzergâhı üzerinde olduğu için Çubuk’a bağlanmıştır. Çubuk’a bağlanmalarının nedeni de Çubuk’un, Ankara güzergâhı üzerinde olması ve köylünün tapu, nüfus ve imar işlerini burada yaptırması imiş…
1950’li yıllarda Anadolu da köyden-kente göçler başladığında; Çankırı da iş imkânı olmadığı için; Meşeli Köyü’nden iş bulmak amacıyla Ankara’ya gidenler olmuş. Bunların kimisi kapıcı, kimisi odacı, kimisi de şoför olarak işe girmişler.
Ankara’nın tepelerinde (Altındağ ve çevresi) gecekondu kurup para sahibi olanlar, Meşeli’ye geldiğinde Ağa gibi karşılanıyormuş. Hatta bunlardan zaman zaman borç isteyenler bile olmuş.
İşte, Ankara’da iş bulup, geçim sıkıntısını atlatarak, para sahibi olanlar; çoluk, çocuğunu burada okutmuşlar. Ve “Çubuk İşimize geliyor. Nüfus, tapu ve kamu kurum ve kuruluşlarında ki diğer işlerimizi de burada yapıyoruz. Çubuk’a geçelim” diyerek köylüye hem önderlik ve hem de baskı yapmışlar. Bu gerekçe ile de 1967 yılında Çubuk’a bağlanmışlar.
Muhtar Ali Haydaroğlu, “Çankırı Kalkınma da Öncelikli Yöre,,,”
Meşeli Köyü Muhtarı Ali Haydaroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama da, “Bizim kanımız kırmızı, etimiz tatlı olduğu için bize 1950’ li yıllarda iş imkânı sağlanmamıştı.
Ankaralı bir takım müteşebbisler büz, çivi ve çorap fabrikası kurmak için Köyümüzde birtakım arazileri beğenmişler. Ve bu arazileri almak için Köye geldiler. Arazi sahipleri ile Ankaralı müteşebbisleri bir araya getirdik.
Müteşebbislere, “bu arazileri neden tercih ettiniz” diye sorduk.
Müteşebbisler, “burası kalkınmada öncelikli yöre.. Biz buralarda fabrika yaparak teşvik ve muafiyetlerden yararlanmak istiyoruz” dediler.
Biz de, “Sizler yanlış biliyorsunuz. Önceleri Çankırı-Şabanözü’ne bağlıydık. Ama şimdilerde Biz Çubuk’a bağlıyız. Çubuk’ta, Büyükşehir’e bağlı ‘Metropol İlçe’ dedik.
Müteşebbisler meğer, bizim hala Çankırı’ya bağlı olduğumuzu zannediyorlarmış.
Bunu üzerine Ankaralı müteşebbisler, “O zaman biz burada yapmayı düşündüğümüz yatırımlardan vazgeçiyoruz” diyerek arkalarına bakmadan Köyü terk ettiler.
Şayet o tarihlerde Çankırı İli Şabanözü İlçesine bağlı olsaydık. Şabanözü’nde bulunan Çorap Fabrikası şimdi Meşeli Köyü sınırları içinde olacaktı.
Bu olay bize ‘ana fikir’ oldu. Ve “bu işi biz niye yapmayalım” dedik. Çalışmalara başladık.
Ve bizde Ankaralı müteşebbisler gibi, “neden bizde bu teşvik ve muafiyetlerden yararlanmıyoruz” dedik. Ve uzun araştırma ve çalışmalar sonucu böylesine önemli bir konuda tekrar Şabanözü’ne bağlanmak için tarihi bir karar verdik.
Çankırı’yı istememizin nedenlerinden birincisi Çankırı’nın, ‘Kalkınmada Öncelikli Yöre” olması, ikincisi de ‘Kentten Köye Dönüş’.
Ankara da emekli olan veya parası olan köylü müteşebbislerimiz, Büyükşehir’de yaşamın zorlaşmasını da fırsat bilerek köye dönmeye karar verdiler.
Köy’üne yatırım (işyeri ve hatta birleşerek bir fabrika) yapabilmek için; Çankırı’nın ‘Kalkınmada Öncelikli Yöre’ olmasını da hesaba katarak, Çankırı’ya tekrar bağlanıp, muafiyet ve teşviklerden yararlanabilmek için köye dönüşler başladı.
Araştırmalar neticesinde Çankırı İlinin teşvik ve muafiyetlerinin fazla olması, Köyün genç emeklileri olan müteşebbisleri de harekete geçirdi.
2013’ün Haziran ayında, (Ankara’da oturanlar da dahil) Köy’de toplandık. Çankırı’ya (Şabanözü) bağlanmayı gündeme getirerek resmi olmayan bir ‘referandum’ yaptık. Çankırı’ya bağlanmanın getirilerini hep beraber müzakere ettik. Çankırı’ya bağlanmaya herkes, “evet” dedi.
Ankara ve Çubuk halkı ile devlet yetkililerinin hiç birisine ne dargınlığımız ve ne de küskünlüğümüz var. Hükümetin ve Büyükşehir’in imkânlarından payımıza düşeni hep aldık. Bu konuda hiçbir kamu kurum ve kuruluşundan da bir şikâyetimiz yok. Vefasızlık görmedik.
Köy halkının huzur ve refah içinde yaşaması için ekonomik imkânlarımızı daha da yükseltmek istiyoruz. Bu nedenle değişen ve zorlaşan ekonomik şartlarda Köyümüzün daha fazla kalkınması için Çankırı’yı (Şabanözü) seçtik ” dedi.
.
Bunun üzerine muhtar ve dört üyeden oluşan İhtiyar Meclisi’nin oybirliği ile Meşeli Köyü’nün Çankırı İli Şabanözü İlçesi’ne bağlanması için hazırlanan gerekçeli kararın da içinde bulunduğu dilekçeyi Çubuk İlçe Kaymakamlığına vermişler.
Meşeli Köyü Muhtarlığı ve Köylüler, şimdilerde çıkacak kararı, meraklı gözlerle bekliyorlar.
Bu Kaçışların Nedeni Ekonomiktir…
İlçede köklü ekonomik önlemler, teşvik ve muafiyet gibi tedbirler alınmazsa be de Meşeli Köyü, Şabanözü İlçesi’ne bağlanırsa; Sarısu, Demirci ve Kösrelik köyleri de Şabanözü’ne bağlanmak isteyebilir. Çünkü bir zamanlar onlar da Şabanözü’ne bağlı köylerdi…
Yukarıdaki bilgiler ışığı altında; Meşeli Köy’ünün Şabanözü’ne bağlanmak istemesi sizce makul bir sebep değilmidir?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.