MELİKŞAH YÜZME HAVUZU TARİHE GÖMÜLDÜ...
MELİKŞAH köyünde 1974 yılında “”Maden Tetkik Arama” tarafından sondaj çalışmaları yürütülmesiyle birlikte bölgemize kazandırılan “Olimpik Termal Yüzme Havuzu” şimdilerde çürümeye terk edilmiş vaziyette.
Şuayip YAMAN
Bir zamanlar çeşitli Turizm Aktivitelerine sahip olan Çubuk Melikşah Yüzme Havuzu şimdilerde maalesef tarihin çöplerinde yerini almaya namzet...
Melikşah Yüzme Havuzu; Ankara-Esenboğa yolu üzerinde, Esenboğa Mahallesinin 4 km. Batısındadır. Bikarbonat, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve karbondioksit içeren 39 C ısısı olan termal kaynak suyudur. Romatizma hastalıklarına, beslenme bozukluklarına, sinirsel hastalıklara ve kas yorgunluklarına iyi geldiği tahmin edilmekte idi.
Termal tedavi tesisi yoktu. Sadece yüzme havuzu ve tesisi bulunmakta idi. Ama şimdi onlar dan da eser yok....
Koca tesise yazık edildi...
1970’li yıllarda inşa edilen Çubuk Yüzme Havuzu, 4 yıl önce kapatılarak kaderine terk edildi. Kapılarına kilit vurulduktan sonra mezbelelik hale gelen tesisin milli servet olduğunu belirten vatandaşlar, yetkilileri devletin malına sahip çıkmaya çağırdı...
Çubuk’un Melikşah Mahallesi’nde 1970’li yıllarda inşa edilen ve termal suya sahip olan Melikşah Yüzme Havuzu, kaderine terk edildi.
Faaliyette olduğu yıllarda büyük rağbet gören, hem açık hem de kapalı yüzme havuzuna sahip olan dev tesis 4 yıl önce kapatılarak çürümeye bırakıldı.
İl Özel İdaresi’ne ait olan Melikşah Yüzme Havuzu, tesisi kiralayan bir işletmeci tarafından işletiliyordu. Ancak 2014 yılında 6360 sayılı yasa ile İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla beraber tesisin mülkiyeti de Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
Melikşah Yüzme Havuzu’nun kötü günleri de o dönemde başladı. İşletmecisinin sözleşmesi feshedildikten sonra Melikşah Yüzme Havuzu da kullanıma kapatıldı.
Kuşlara Yuva oldu...
Daha önce vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tesis, kapılarına kilit vurulduktan sonra mezbelelik hale döndü. Camları kırılan, soyunma odaları ve binaları kullanılamaz hale gelen tesisin duvarları bile çürümeye yüz tuttu. Açık havuzu büyük zarar gören tesisin “Kapalı Havuzu da kuşlara yuva oldu.
Tesisin içler acısı haline tepki gösteren Melikşah Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Saydam ise şöyle konuştu: “Yıllarca vatandaşlarımıza hizmet veren, istihdam yaratan, bölgemize katkı sağlayan bir tesisin bu hale gelmesi vicdanımızı sızlatıyor.
Biz Dernek olarak Havuz’un işletmesine talip olduk. Büyükşehir yetkilileri yıkılacak, satılacak” diye teklifimize sıcak bakmadılar.
Koskoca tesis ne yıkıldı ve ne de satıldı. Sonuçta tesisin ne hale geldiğini anlatmaya gerek yok. Gördüğünüz gibi her şey ortada ..
Tesis yaklaşık 4 yıldır. Çürümeye terk edildi. Ne bakanı, ne göreni ve ne de güvenliği var. Tesis gözden çıkartıldığında hadi bize verilmedi, hiç değilse kapısına kilit vurulup, üç-beş güvenlik görevlisi bırakılsa idi, hiç değilse böylesine talan edilmez, devletin milyonları da çöpe atılmazdı. Böyle bir tesisi bugün 10 milyona yapamazsınız.
Yetkilileri sorumsuz ve vurdumduymaz tavırları yüzünden milyonlarca liraya mal olan güzelim tesis şimdilerde yolgeçen hanı. Tinerci, balicilerin yuvası oldu.
Tesisin girişindeki 4 tribün askeri bir kurum tarafından götürüldü. Açık ve kapalı yüzme havuzunun bakımsızlıktan sıvaları dökülmeye başladı.
Tesisin Doğalgaz Kazan Dairesi’ndeki kazan ve motorların bazılarının somunları (vidaları) sökülerek götürülmüş. Salon ve odalardaki menteşeler hurdacılar tarafından sökülerek talan edilmiş. Bir zamanlar yeşilin tüm renklerini barındıran bahçedeki ağaçlar ve çevredeki çim alanlar bakımsızlıktan kurumaya yüz tuttu” diyerek şikâyet ve sitemlerini dile getirdi.
“Su Kaplumbağasını kurtardık”
Dernek Başkanı ile bir odadaki bitmekte olan su birikintisin üzerinde yüzen ve yaşam mücadelesi veren bir su kaplumbağası gördük.
Başkan Saydam su kaplumbağasını bir kutuya koyarak evinin bahçesindeki havuza götürdü. İnşallah yaşam savaşını kazanır...
TRT’de haber olmuştu...
1978 yılında TRT’de yayınlanan bir programda Uğur Dündar’ın “Ülkemizin en şanslı köyü, gerçek anlamda Sefaköy burası” diyerek Türkiye’ye duyurduğu Melikşah’ın ünlü “Turistik ve Termal Yüzme Havuzu” şimdilerde çürümeye terk edildi.
Termal Havuz neden kurudu?
Çubuk İlçesi’nin 23 Temmuz 2004 yılında “Metropol İlçe” olmasının ardından, Melikşah Köyü’nün 6360 sayılı yasa ile Mahalle olması ve İl Genel Meclisi’nin kapatılarak mal varlıklarının Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi ile birlikte olimpik termal havuzunun işletmecisine de fesih işlemi uygulandı.
.
Tesisin kapatılmasının ardından alanda bulunan termal suyun bölgede yer alan bir otel tarafından satın alınarak kullanıldığı ve kapalı havuzun da bu nedenle kuruduğu iddialar arasında...
“Melikşah Olimpik Termal Yüzme Havuzu”nun içler acısı durumuna tepki gösteren bölge halkı cilt hastalıklarına ve romatizmal ağrılara iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan Melikşah’ın şifalı sularının tekrar halkın kullanımına açılması gerektiğini ifade ediyor. Ama bu zihniyetle çok zor...
1978 yılında Uğur Dündar’ın TRT’de sunduğu bir programda Melikşah’daki termal su hakkında bilgi veren Melikşah Köyü Muhtarlığı İhtiyar Heyeti Üyesi Nurettin Yaman, “Kendimizi şanslı bir köy olarak görüyoruz. Sıcak suya kavuştuk. Köyümüzde Melikşahlılar zamanında yapılmış olan tarihi bir hamam bulunuyordu. 1974 yılında Maden Tetkik Arama burada sondaj çalışmaları gerçekleştirdi. Suyun debisi saniyede 300 litredir.” ifadelerini kullanmıştı.
Programda ayrıca suyun tabanda 80 derece, soğuk suyla karışarak yeryüzüne çıktığında 50-60 derece aralığına ulaştığı ifade ediliyordu. Hatta o dönemde köyde evlere sıcak su götürülmesi bile düşünülüyordu.
Devlet Su İşleri tarafından 1970’li yıllarda 300 metre genişliğinde havuz, 5 bin dekarlık arazide kanal çalışmaları yürütülüyor. Vatandaşlar, devletin yıllar önce yatırım yaparak halkın kullanıma açtığı olimpik termal havuzun tekrar eski günlerine kavuşması gerektiğini dile getiriyordu.
Ama bu düşünce ve beklentiler şimdilerde hayal oldu.
1973-1977 yılları arasında Çubuk’ta Belediye Başkanlığı yapan merhum Rıfat Gedikoğlu bir ara Melikşah’taki bu termal suyu Çubuk’a getirmek istiyordu. Ama olmadı. Engellendi...
CHP Ankara 3. Bölge Milletvekili Nihat Yeşil, Çubuk Melikşah Yüzme Havuzunun akıbetini Meclis’e taşımıştı...
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Çubuk Melikşah Yüzme Havuzunun akıbetini Meclis’e taşımıştı. (7 Nisan 2018)
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Yeşil, Çubuk’un Melikşah Mahallesi’nde 1970’li yıllarda inşa edilen ve termal suya sahip olan ‘Melikşah Yüzme Havuzu'nun kaderine terk edildiğine dikkat çekerek şu soruları sordu:
1970’li yıllarda inşa edilen Çubuk Yüzme Havuzu, 4 yıl önce kapatılarak kaderine terk edildi. Kapılarına kilit vurulduktan sonra mezbelelik hale gelen tesis bir milli servettir.
Çubuk’un Melikşah Mahallesi’nde 1970’li yıllarda inşa edilen ve termal suya sahip olan Melikşah Yüzme Havuzu, kaderine terk edildi.
Faaliyette olduğu yıllarda büyük rağbet gören, hem açık hem de kapalı yüzme havuzuna sahip dev tesis 4 yıl önce kapatılarak çürümeye terk edildi. İl Özel İdaresi’ne ait olan Melikşah Yüzme Havuzu, tesisi kiralayan bir işletmeci tarafından işletiliyordu.
Bu bağlamda;
1. 2014 yılında, 6360 sayılı Yasa ile İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla beraber tesisin mülkiyeti Belediyeye devredilen havuzun Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden bakım yapıp işletmeye açılması düşünülmekte midir?
2. Ankara Çubuk ilçesinde, il özel idaresine ait olup, Ankara büyükşehir belediyesine devredilen kaç adet buna benzer gayrimenkul ve arazi vardır? Bunların durumları nedir?
3. İl özel idarelerinden devri yapılan arazi ve atıl kalan bu binaların dönüşümü ve işletilmesi ile ilgili olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Çubuk Belediyesi ile beraber başlattığı ortak bir çalışma var mıdır?
MECLİS Başkanlığına; CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak cevaplaması nedeniyle verilen soru önergesine henüz bir cevap gelmemiştir...
Yetkililerden açıklama bekliyorum...
Yıllarca vatandaşlarımıza özellikle Yaz aylarında (tatillerde) gençlerimize hizmet veren, istihdam yaratan, Bölgemize katkı sağlayan milyonluk bir tesisin ( Melikşah Yüzme Havuzu) bu hale gelmesi benim olduğu gibi sağduyulu insanlarında vicdanlarını sızlatıyor.
İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Kaymakamımız bu konuda kamuoyuna bir açıklama yaparlarsa çok iyi olur.
Yetkilileri bu konuda göreve davet ediyorum.
Sorumluluk hepimizin, devletimizin malına sahip çıkmak hepimizin vatandaşlık görevidir.
Unutmayalım ki; En büyük yatırım gençliğe yapılan yatırımdır.
Gençliğe yapılan yatırım ise geleceğe yapılan yatırımdır...
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.