Kıl dönmesi nedir? Neden olur?

Kıl dönmesi nedir? Neden olur?

Uzun süre masa başında çalışanlar ile araba kullananlar, dikkat! Kıl dönmesi sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

Kıl dönmesi nedir?

Kılların, özellikle kaba etlerin arasındaki oluk içine; sürtünme, kaykılarak oturma sonucu açılan küçük deliklerden içeriye girmesi ve deri altına giren kılların orada enfeksiyon, apse, akıntı, kaşıntı ve pis kokulu ıslaklıklara neden olduğu kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Kesinlikle doğuştan değil, sonradan olma bir hastalıktır
 

Kıl dönmesi kimlerde görülür?

15-35 yaş arası, kilolu, biraz fazla terleyen gençlerde görülür. Gençlerde hormonal denge cildi olumsuz yönde etkiler ve ciltlerinde akne gibi hastalıklar yapılanır. Kıl dönmesi, uzun süre araba kullananlarda da sık görülür. Artık insanların boyları eskiye oranla daha uzun olduğundan, mevcut araba standartlarına göre uzun geldikleri için, kaykılarak oturmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla uzun süre araba kullananlar kıl dönmesi hastalığına adaydırlar.

Kıl dönmesi tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Tedavi yöntemlerinin en başında 150 yıldır başarıyla uygulanan radikal cerrahi vardır. Kıl dönmesi olan bölgede, iri bir baklava dilimi biçiminde hastalıklı noktalar dahil olmak üzere, sağlıklı bazı dokularla birlikte kemiğe kadarki yumuşak dokular alınır.

Bunun tekniği zamanla değiştirilmiştir. Mesela alındıktan sonra bölgenin doğrudan dikilerek kapatılması durumunda sorun çıkabilir düşüncesiyle, özellikle hastalığın nüksetmesini önlemek için 2,5 ay gibi bir sürede bu yer kapatılır. Buna açık tedavi denir.

Son zamanlarda en çok uygulanan yöntem ise eşkenar dörtgen şeklinde kaba etten bir kalın deri alınıp o bölgenin kapatılmasıdır.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.