KARGIN MAHALLESİ’NDE ‘12. BİRLİK VE AŞURE GÜNÜ’ DÜZENLENDİ
Çubuk'un Kargın Mahallesi'nde muharrem ayı dolayısıyla "Aşure ve Lokma" etkinliği düzenlendi.
Şuayip YAMAN
Haber-Yorum
12. Aşure ve Birlik Günü’nde, Kargın Mahallesi’nde bir araya gelen vatandaşlar Kerbela'yı anıp birlik, beraberlik ve kardeşlik için dua etti. Bu etkinlikler her yıl geleneksel olarak, ön yargıları yıkarak kardeşliklerin pekişmesi için düzenleniyor.
Cem Evi’ndeki 12. Aşure ve Birlik Günü’nde yapılan konuşmalarda birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verildi. Bu konuşmalar büyük takdir topladı.
Birlik ve Aşure Günü’nde konuşmacıların ortak mesajı; Birlik, beraberlik, barış, dostluk ve kardeşlik temaları üzerine idi. Bu mesajlar Türkiye’de bir ‘Alevi Sorunu’ var diyenlere de bir ders niteliği taşıyordu.
Kargın Mahallesi Muhtarı Yüksel Tüfeközdemir ise etkinliğe katılanlara teşekkür etti.
Sunuculuğunu Kargın Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Muhasibi Rıza Büyükkuzukıran’nın yaptığı etkinliklerde;
Dernek Başkanı Hasan Başaran açılış konuşmasında, “Kerbela günümüzde Irak sınırları içinde yer alan coğrafi bir bölgedir. Kerbela’yı önemli kılan Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Ali’nin oğlu Üçüncü İmam Hüseyin’in Hicri 680 yılında Emevi Halifesi Muaviye’nin oğlu Yezid’in askerleri tarafından burada şehit edilmesidir. Bu insanlık dışı katliam tarihe “Kerbela Olayı” olarak geçmiştir. Burada İmam Hüseyin’in oğlu İmam Zeynel Abidin’in yaşadığı müjdesinin kutlanması anlamını da taşımaktadır” diyerek, orijinal adı Sefalama olan Subutay adlı şiirden şu dörtlüğü okudu:
Sefa geldin dost bağının bülbülü
Merhaba sevdiğim hâne sizindir
Himmet et, açılsın ednânın dili
Merhaba sevdiğim hâne sizindir.
…
İlçe Müftüsü Bilal Kara, Aşure ve Birlik hakkında bilgi verdi. Dua etti.
Seccade töreninde; Kurban sahiplerine seccade serildi. (Adetlere göre içeride seccade, dışarıda ise namazlağı serilirmiş). Seccadeye gelmek için belirli özellikler olması gerekirmiş, gerekli şartları taşımıyorsa padişah bile olsa seccadeye gelemezmiş.
İnanca göre insanların en büyük düşmanı nefistir ve onu öldürmek gerekir. Eline, beline, diline sadık ve sahip değilsen, temiz ve dürüst değilsen bu kapıdan giremezsin… Gösteriş, kibir yaparsan bu kapıdan geçemezsin.
Seyit Kalender Veli Ocağı Dedesi Ahmet Kuzukıran (Ahmet Dede), Muharrem ayının Aleviler için yas ve matem ayı olduğunu, Alevilerin Kerbela'da yaşanan insanlık dışı katliamı anmak ve İmam Zeynel Abidin’in kurtuluşunu kutlamak amacıyla her yıl kurban kesip, aşure dağıttığını söylediği konuşmasında, “Kim olursanız olun.. Hangi görüşten olursanız olun..Biriz. Babamız Hazreti Adem, Anamız Hazreti Havva’dır. Muhammet ümmetiyiz. Kitabımız Kuran…
Kitabımız bir, Bayrağımız bir. Bize sadece Alevi demişler. Alevilik; Eline, beline, diline sahip olmak demektir.
Alevilik akıl yolu, ilim yolu demektir. Bunu da Yüce Atatürk söylemiştir. Herkes dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Atatürk’ün yolunda gidiyoruz. Hünkâr Hacı Bektaş’ın yolunda gidiyoruz. O’nun yolu da Hz. Muhammed’in, Hz. Ali’nin yoludur. Eline, beline diline hâkim olanlar bu kapıdan girebilir. Dini bir kitabı bir olan herkesi bir saydık. Ayrı gayrı yok. Sünni kardeş, Alevi kardeş. Allah bir, Peygamber bir, bayrak bir” diyerek Alevi-Sünni ayrımı yapanlara şamar gibi bir ders verdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, MHP Ankara 2. Bölge milletvekilleri Özcan Yeniçeri ve Mustafa Erdem ‘in telgrafları okundu.
CHP Ankara 1. Bölge Milletvekili Levent Gök, “İçinde bulunduğumuz bu ayda ve bu günde 1400 yıl önce Hz. Hüseyin ve 72 yarenin niçin öldürüldüğünü anlamaya çalışıyoruz.
Dünyanın hiçbir yerinde böylesine önemli ve derin anlam yüklü ölümlerin ardından matem ve arkasından bir şükran olarak sunulan bir aşurenin iç içe geçtiği bir tören düzenlenmemiştir.
Bundan tam 1400 yıl önce verilen destansı direnişi, ölüme dönen bir direnişi, bilerek ölüme giden bir anlayışı saygıyla anmak için buradayız. Hz. Hüseyin’in zalimlere karşı direnişi bugün bitmiş midir? Dünyada eşitsizlik ve adaletsizlik devam ettikçe bizler her zaman Hz. Hüseyin’i ve Ehli Beyt’ini her zaman saygıyla anmaya, bağrımıza basmaya devam edeceğiz. Biz, bugün bir yandan matem hüzün bir yandan da sevgi ve şükranla onları anıyoruz. konuştu.
Haksızlıklara karşı mücadeleyi, tüm dünyada eşitsizlikler ve adaletsizlikler bitene kadar Hz. Hüseyin ve 72 yarenini saygıyla anıyoruz” dedi.
Ovacık Köyü’nden Aşık Hüseyin Keser, sazıyla ağıtlar (mersiye) söyledi.
Kargın Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi (Muhasibi) Rıza Büyükkuzukıran, Sevgili Canlar diye başlayan konuşmasında, “Hicri takvimin 10.günü Aşure günüdür. Ancak biz elde olmayan sebeplerle bir hafta sonra bu günü yaşatıyoruz. Bu günde Kerbela Mevkii’nde İslam tarihinin ve insanlık tarihinin en hazin olayı yaşandı. Hz. Hüseyin Efendimiz ve Ehli Beyt’ten 72 mümin şehit edilmiştir.
Kerbela, mazlum ile zalimin, aydınlık ile dünya hırsı ve Hakk aşkının isyan ile Hakka teslimiyetin karşılaşmasıydı.
Bu karşılaşma Yezid’i ve Şimr’i zulmün dünyadaki yüzü, Hz. Hüseyin’i ise ‘Şehitler Serdarı’ yapmıştır.
Hz. Hüseyin, Kerbela’daki şahadetiyle zalimlere üstün gelmiştir.
Aşure, barışın, komşuculuğun, birlik ve beraberliğin, ağız tadının, sevginin ve kadir kıymet bilmenin çorbasıdır.
Bu çorba birbirinden çok farklı bakliyat, yemiş ve meyvelerin bir araya gelerek muhteşem bir tada dönüşmesidir. Bütün insanlarında ön yargısız ve koşulsuz birbirine sevgi göstermesiyle aşure tadında bir beraberlik ve yaşama ulaşacağına olan inancım tamdır” dedi.
Kerbela’da olan olaylara, “yerde insan, gökte melekler, dağlar, taşlar bütün kainat ağlamıştır. Bu ne büyülü sevgidir ki Hz. Hüseyin için 14 asırdır gözyaşı dökülmektedir” dedi.
(Çubuk Dernekler Federasyonu) ÇUDEF Genel Başkanı Recep Taş, kuruluş amaçlarının milli, manevi ve insani değerleri ön plana çıkartmak olduğunu belirterek, llçe de birlik ve beraberliği sağlamak için programlar yaptıklarını söyleyerek "Yüce yaratanın hikmet ve rahmetine mazhar olmuş, zaman dilimlerinden biri olan Muharrem Ayı’nı her sene-i devriyesinde Aşure ve Birlik günleri yaparak ortak değerlerimizi paylaşıp ön yargıların yıkılması ve kardeşliğimizin pekişmesi için gayret sarf ettik. Kimi zaman bu organizasyonlar nedeniyle eleştirilerle muhatap olduk. Ama biz yolumuza yılmadan devam ettik.
Bu ayda Kerbela her yönüyle işleniyor. 1400 yıldır tüm İslam dünyasında Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve 72 yareni rahmetle anılıyor.
Esasında insan olarak hepimizin içinde Yezid’i vasıflarda var, Hüseyin’i vasıflarda var. Fakat biz kin, nefret ve düşmanlıktan öte Hüseyinleşmek zorundayız. Allah şahit ki, biz Hüseyinleşmeye çalışıyoruz ve içimizdeki bu duyguyu yüceltmek istiyoruz.” Dedi.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Yardımcısı Ali İhsan Ölmez, “Sizleri Başkanımız melih Gökçek’in selamlarını getirdim. Yakın komşularımızda her gün Müslümanlar ölüyor. Maalesef ölende, öldüren de “Allahü Ekber” diyerek ölüyor.
Bu köyün ve diğer köylerin sorunlarını çözmek için varız. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.
Köy Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda katılım vardı.
Katılımcılara yemekle birlikte Aşure ikram edildi.
MUHARREM AYI VE AŞURE
Muharrem Ayı deyince akla Aşure gelir. Aşure Arapça Onuncu Gün anlamındadır. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe bu ad verilir.
İslamiyet ve din düşmanı Yezid (Muaviye’nin oğludur) ve ordusu Hz. Hüseyin ve 72 yarenini Kerbela’da şehit etmişti.
Muharrem ayında, Kerbela’da 72 yareniyle susuz ve zulüm ile şehit edilen Hz. İmam Hüseyin için Müslüman’ım diyen ve bu dinin kurucusu Hz. Muhammed’in Ehli Beyti’ni sevenler, bu oruç ve matem günlerinde Hz. Hüseyin ve 72 yaren i için ağıtlar, mersiyeler okurlar gözyaşı dökerler.
Ve aynı zamanda da Hz. Hüseyin ile 72 yarenini susuz ve zulüm ile şehit eden bu zalim işi yapan Yezid’e ve ona tabii olanlara lanet ederler.
Bu ay ön yargıları yıkarak kardeşliklerin pekişmesi için düzenleniyor.
Bu ay; Birlik, beraberlik, barış, dostluk ve kardeşlik temalarının doruğa çıktığı aydır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.