İstifa ve İşe İade

Soru: ‘’Ben Ankara'da yerel bir belediye çalışmaktayken aile giderlerimin artması sebebiyle içerde 2 aylık maaşım ve 2 ikramiyem bulunurken bu tutarları ancak istifa edersem alabileceğim iletildiği için ekonomik durumumdan dolayı istifa edip tazminatımı almak istedim.  Tazminat olarak da yıllık 800 YTL üzerinden bir küsüratlı tutar hesaplandı ve tarafıma ödendi. Benim sizden öğrenmek istediğim ben istifa ettiğim işçi kadroma tekrar dönebilme imkanım var mı yok mu? Bazı arkadaşlarım burada kurum bana 2 ay üst üste ödeme yapmadığı için ayrıca ikramiyelerimi ödemediği için suçlu durumunda sen de zaten maddi olarak çıkmazda olduğun için bu tutarları bu şekilde alabilmek için yaptığın için geri dönebilme durumun olabilir tarzında bilgi verdiler. Sizce tekrar eski kadroma dönebilme durumum varsa ne tür bir yol izlemem gerekiyor?’’

 

Sayın Salim Demir. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, maaş ve ikramiyelerinizi almanız için istifa etmeniz gerekmez. Size bu konuda yanıltıcı bilgi verilmiş. İşveren işçiye, emeğinin karşılığı olarak ücret ödeme borcu altındadır. Ücret alma hakkınız istifa şartına bağlanamaz.

İş Kanunu’nda, otuz ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde feshin geçerli sebebe dayandırılması zorunluluğu getirilmiştir. İş sözleşmesi geçerli bir nedene dayandırılmadan feshedilen işçi, fesih tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesine başvurarak işe iadesini isteyebilir. Fakat sizin istifa etmiş olmanız, işleri zorlaştırıyor. İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır ve geri dönülemez sonuçlar doğurur. İstifa eden bir işçinin, iş hukuku açısından tazminat ve işe iade isteme hakkı ortadan kalkar. Önemli olan burada sizin gerçek iradenizin istifa yönünde olup olmadığıdır. İş mahkemeleri ve Yargıtay istifa dilekçesinin içeriğine önem vermektedirler. İstifa dilekçesi iş akti için mutlak bir son anlamına gelmez. Örneğin, işten ayrılma bildirgesinde yer alan işten ayrılma sebebine de bakmak gerekir. Sorunuzdan anladığım kadarıyla, size kıdem tazminatı ödemesi de yapılmış. Normal şartlar altında istifa eden bir işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Size kıdem tazminatı ödemesi yapıldığına göre, işten ayrılma bildirgesinde istifadan farklı bir sebep gösterilmiş olabilir. Bu durumda  iş mahkemesine, işten ayrılma tarihinden itibaren bir ay içerisinde başvurarak, geçersiz feshe itirazla işe iade talep edebilirsiniz.

Bununla beraber, genel hükümlere göre, istifa ile ortaya çıkan irade beyanının, tehdit, kandırma ile sakatlandığını veya muvazaalı olduğunu ileri sürerek geçerliliğini ortadan kaldırabilirsiniz. İstifa dilekçesinin işverenin yanıltıcı beyanları ile alındığını kanıtlayarak istifanın geçerli olmadığını, işverenin kötüniyetli bir biçimde iş aktini fesih gayesiyle hareket ettiğini ileri sürerek ve yine bunu kanıtlayarak ( şahit beyanı v.s. ) feshe itirazla, bir ay içinde işe iade davası açabilirsiniz.

Dediğim gibi, istifa etmiş olmanız işleri zorlaştırıyor. İşverenin kötüniyetli olarak fesih gayesiyle hareket ettiğini kanıtlamak kolay bir iş değildir. Her ne saikle olursa olsun, gerçekten istifa etmek gayesiyle hareket etmiş iseniz, talepleriniz reddedilecektir.

Bu yazı toplam 1086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar