İLAÇLAMAYI KİM YAPACAKTI?
Çubuk Belediyesi ilaçlama başlattı. Hem de reklam yaparak. Her evin, her apartmanın, her iş yerinin önünde çöpler bazen tepe gibi yığılıyor. Hem de zamansız..
Şuayip YAMAN
Kedi, köpek, tavuk, horoz, kuşlar tarafından parçalanan ve en son olarak da hurdacılar tarafından karıştırılan ve özellikle de ince olan çöp poşetleri her yere yayılıyor.
Sinek ve haşerelerden geçilmeyen çöp yığınları insan sağlığını da tehdit ediyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte koku ve bakteri oluşumunu önlemek amacıyla zaman zaman Çubuk Belediyesi ilaçlama yapıyor.
İlaçlama sabah erken akşam ise geç saatlerde yapılmalı..
Öğlen sıcağında, Yağmurdan önce, Rüzgârlı havalarda, İlaç atılmaz.
İlçede sineklerin artması üzerine, Belediye bataklığı kurutmak yerine, ilçenin kalabalık olan ana arterlerinde ilaçlama yapıyor.
Çubuk Belediyesi ilaçlama araçlardan da sık sık, “Değerli mahalle sakinleri, mahalleniz Çubuk Belediyesi ekipleri tarafından ilaçlanmaktadır. Gerekli tedbirleri alınız. Sağlık ve esenlikler dileriz” şeklinde anonslar yapılıyor.
Belediye’nin ilaçlama anonsunu yapmasının amacı nedir? Anons yapmanıza gerek yok. Halk zaten ne yaptığınız görüyor. Yani reklam yapmanıza gerek yok...
Hizmetin reklamını Belediye tarafından değil, memnun olan vatandaş yapmalı..
Yoksa ilçenin ilaçlamasını şimdiye kadar; Akyurt, Kalecik, Pursaklar veya Büyükşehir Belediyesi mi yapıyordu? Yoksa yurtdışından ilaçlama ekipleri mi gelecekti?
İlçenin ilaçlaması kime ait?
İlçedeki ilaçlamaları şimdiye kadar bir başka belediye mi yapıyordu? İlçede başka bir belediye var da ayırt etmek için mi bu şekilde bu duyuruya ihtiyaç duyuluyor?
İnsanın garibine gidiyor. Ne demişler, “Görmemişin oğlu olmuş çekmiş bilmem neresini koparmış.”
İlaçlama çalışmaları yeterli değil ve daha çok kalabalığın yoğun olduğu İlçe merkezinde, İkindi sonrası yapılıyor. Diğer sokak ve caddeler de oturan vatandaşlar şu sıcak Yaz günlerinde sineklerden dolayı pencere ve balkon kapılarını açamıyor. Ayrıca çöp alınan yerlerde anında ilaçlama yapılmıyor. Mikroplar etrafa yayılıyor. Buralarda çocuklar oynuyor.
Özellikle sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde haşereyle mücadele edilmesi gerekiyor. Çöpler alındıktan sonra yerleri periyodik olarak ilaçlanmalı..
Yine Çubuk Çayı ve çevresi ile birlikte, parklar, çocuk oyun alanları, ağaçlandırma sahaları ve yol kenarlarında bulunan ağaçlar ile çim alanların da rutin olarak ilaçlanması gerekir.
Sabah, öğle, akşam çöp bidonları, konteynırlar ilaçlanmalı..
Pazar yeri (Perşembe Pazarı) her Çarşamba ve her Cuma ilaçlanmalı.. Tezgahlar arasında dolan ve pis koku yapan kanalizasyonlar temizlenmeli...
Yine ilaçlama yapan araçlarında dezenfekte edilmesi gerekir.
Köyden mahalle olan yerleşim yerlerinde çöpler belirli aralıklarla (bazen de haftada bir) alınıyor. Ayrıca buralarda hayvancılık devam ediyor. Bu yüzden sivrisinek, uçkun, pire, kene, farelere karşı aralıksız mücadele yapılmalı.. Fosseptik ve kanalizasyon ilaçlaması yapılmalı..
İlçedeki rögar ve kanalizasyon bacaları da en az 6 ayda bir ve ücretsiz olarak temizlenmeli ve arkasından ilaçlanmalı...
Yoksa herhangi bir sağanak yağışta rögar ve kanalizasyon kapakları ağzına kadar dolu olduğu için ev ve işyerlerini su basar...
Çöplerin genel olarak ince poşetlerle ve rast gele yerlere atılması, özellikle de bidon ve konteynırı dışına atılması, evsel atıkların poşetlenmeden atılması haşerenin üremesine imkân verir, vatandaşların da bu konuda dikkatli olması gerekir.
Çöplerinin toplandığı yerlerin özellikle içlerinin ilaçlanarak karasineklerin üremelerinin önlenebilir. Zira havalar soğuyunca karasinekler evlerin içlerine doluşuyor.
Öncelikle de bataklığı kurutmak çok önemli.. Siz istediğiniz kadar ilaçlama yapın bataklığı kurutamazsanız, haşereden kurtulamaz, sadece günü kurtarmış olursunuz.
İlçe çöplüğünün toplandığı Tahatayazı Yolu üzerindeki çöplüğün sık sık ilaçlanması gerekir. Buradan çevreye çok pis kokular yayılıyor.
Bu çöplük ya başka bir yere taşınmalı ya da yapılacak bir proje ile geri dönüşüm yoluyla ilçe ekonomisine katkı sağlanmalı..
Birtakım kentlerimizde ve özellikle de Avrupa ve ABD ülkelerinde çöplerin uygar ve düzgün bir şekilde geri kazanım yoluyla ekonomiye katkı sağladığını görüyoruz.
Ve hatta Almanya gibi bazı ülkeler çöp ithal ediyor ve geri dönüşümle ekonomisine milyonlar kazandırıyor. (Bu konuya bir başka yazımda değineceğim.)
23 Temmuz 2014 tarihinde Metropol İlçe olduktan sonra asli hizmetleri Büyükşehir’e bırakan Çubuk Belediyesi’nin yaptığı işler; Emlak Vergisi toplamak, Satranç yarışması düzenlemek, Mangala Kursu düzenlemek, Kay kay pisti yapmak (o da doğru dürüst yapılsa), Ümre kurası çekmek, Agat taşı projesi yapmak, birtakım açılışlara katılmak ve geziler düzenlemek midir?
Çubuk Belediyesi’nin yapacağı daha önemli işler yok mu?
Çubuk ilçesini çöp götürüyormuş, rögar ve kanalizasyonlardan pis kokular yükseliyormuş, çevrede sineklerden geçilmiyormuş, insanlar balkonlarda oturamıyormuş kimin umurunda?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.