Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının ilk günü yarın başlıyor. Bu akşam ilk teravih namazı kılınacak ve yine bu gece ilk sahura kalkılacak.

11 ayın sultanı Ramazan ayı, rahmet ve bereketiyle kapımızı çalmaya başladı. İslam alemi artık dört gözle, mübarek iklimiyle gönülleri kuşatan ayların sultanını karşılamaya hazırlanıyor. Müslümanlar, sadece Ramazan'a özgü olan teravih namazlarının ilkini bu akşam kılacak.

7820.jpg

Ramazan ayıyla birlikte tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen İlçe Müftüsü Ali Canbolat şunları kaydettti "Ramazan ayını bu yılda dolu dolu yaşamak için gerekli hazırlıklarımızı tamamladık,Çubuk belediyesi ve müftülüğümüz işbirliği ile camilerimizin temizliği,elektrik sistemleri ve ses sistemlerinin gerekli bakımlarını yaptık.Bu yılda camilerimizin tamamında sabah ve ikindi namazına müteakip mukabele okunacak,ayrıca ramazan ayı boyunca öğle ve teravih namazlarından önce vaaz-ı nasihat verilecek" dedi.


Ramazan ayının önemine dikkat çeken Müftü Ali Canbolat sözlerine şöyle devam etti" Mübarek bir ayın gölgesi üzerimize düştü. Rahmet Mağfiret ve Bereket ayı olan mübarek bir Ramazana yine kavuştuk. Bu mübarek ay bizlerin hayatına yön vermeli ve bizi bulunduğumuz iklimden alıp, başka başka iklimlere götürmelidir. Ramazan ayı hakkında Peygamberimiz (sav); “Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur buyurmaktadır. Biz müslümanlara düşen o rahmet ve mağfiret deryasında yüzüp, affolunmaya gayret göstermektir. Senede bir defa tanınan bu fırsat bizler için bir ümit kaynağı olmalı ve bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Ramazanı nasıl yaşamalı ve neler yapmalıyız konusunda yolumuzu hadisler aydınlatmalı, Peygamberimizin yoluna tabi olmalıyız. O"nun öğrettiği ve tavsiye ettiği şekilde yaşamaya çalışmalıyız. Şanlı Peygamberimiz ramazan ayı için ümmetimin ayıdır buyuruyor. Ne demektir bu, ümmetin kurtuluşu için tanınmış özel bir zaman demektir.
“ Ramazan ayı geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur.” Müjdesiyle Ey ümmetim açılan cennet kapılarından girmeye çalışın, boş işlere biraz ara verin çağrısında bulunuyor. Bu ay neden önemlidir? İnsanları doğru yola sevk eden, iyi ile kötüyü birbirinden ayıran, kutsal kitabımız Kur"an-ı Kerim Allah katından bu ayda indirilmeye başlanmıştır da ondan önemlidir. Bu ay rahmet ayıdır ondan önemlidir. Bu ay yardımlaşma ayıdır ondan önemlidir. Fakirin zenginin birbiriyle kaynaştığı aydır. Zekat ve Sadakanın bollaştığı aydır.
İbadetlerin çoğaldığı bolluk ve bereketin hat safhaya ulaştığı aydır. Oruç ayı ramazandır bu ay, Fitre Fidye mevsimidir. Allah"ın rızasının sağanak halde Müslümanların üzerine yağdığı rahmet ayıdır. Kime? Elbette ki RAMAZANI yaşayana, İstifade etmesini bilene. Şöyle buyuruyor şanlı peygamber(sav); ” Kim inanarak ve sevabını Allah"tan bekleyerek oruç tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” Ne kadar kolay, ama aynı zamanda da oldukça zor bir şey. Kur"an-ı Kerimde yardımlaşmadan bahsedilir. Yardımlaşma maddi ve manevi olduğu gibi hayır ve şer yönünden de olabilir. Bir ayet-i kerimede “İyilik ve takvada yardımlaşınız, günah ve düşmanlıklarda yardımlaşmayınız” buyurulmak suretiyle hangi konularda yardımlaşacağımıza işaret edilmektedir. Bir başka ayet-i kerimede “Kendisinde hiçbir alış-veriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmezden evvel, size rızık olarak verdiklerimizden infak edin” buyuruluyor. Bu ayeti kerimeden de anlaşılıyor ki, maddi alanda yardımlaşmamız bizim için oldukça lüzumlu bir görevdir.
Yardımlaşma Ramazan ayında daha belirgin hale getirmişizdir. Bunun için Ramazan ayının yardımlaşma hayatımızda ayrı bir yeri vardır. Oruç sebebiyle kabaran merhamet duygularımıza bir de Allah sevgisine ulaşma arzusu eklenince bu aydaki yardımlaşmanın önemi daha belirgin hale gelmektedir. Sair zamanlarda açların halini fark edemeyen insanlar Ramazan ayında oruç vasıtasıyla nefis terbiyesine başladıklarından açların halini daha iyi anladıkları için ellerinde bulunan nimetleri yakınları, komşuları ve dostları ile paylaşma arzusu içerisine girmektedirler. Bunun en güzel ifadesi İftarlar ve sahurlarda hazırlanan yemeklerden hem kendimiz yemeli hem de bunu bulamayanları hatırlamalıyız. Ramazanda vacip olan Sadaka-ı Fıtr yani fitreyi ve oruç tutamayacakların vermek durumunda olduğu fidyeyi de unutmayalım. Fitre ve fidyenin en az miktarının 7 TL olduğu hatırlatır hepinize hayırlı ramazanlar dilerim. Allah oruçlarımızı, namazlarımızı, tüm ibadetlerimizi kabul buyursun. Amin

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.