Fotokopici Tarafından Keşfedildi

Fotokopici Tarafından Keşfedildi

Çubuk'ta amatör olarak yaptığı resimleri çoğalttığı sırada yeteneği fotokopici tarafından fark edilen Halil Basri Uluğ...

Çubuk'ta amatör olarak yaptığı resimleri çoğalttığı sırada yeteneği fotokopici tarafından fark edilen Halil Basri Uluğ, o günden sonra çalışmalarını profesyonel düzeye taşıyarak ürettiği eserlerden oluşan 7 sergi açtı.
Halil Basri Uluğ, resme ilkokul yıllarında başladığını, lisede yaptığı resimleri öğretmenlerinin çok beğendiğini ve çeşitli karma sergilere gönderdiğini belirterek, o dönemde imkansızlıklar nedeniyle resim yeteneğinin üzerine çok eğilemediğini söyledi.
Askerliğini yaptıktan sonra 1998 yılında baharat dükkanı açtığını, o zaman boş vakti bol olduğu için resme tekrar ağırlık verdiğini ifade eden Uluğ, şöyle konuştu:
"Sulu boya kullanarak tabiatı ve çevremde gördüklerimi tuvalime yansıtmaya çalışıyordum. Bu eserleri hiçbir eğitim almadan tamamen amatörce üretiyordum ama çevremdekiler çok beğeniyordu. Bazı arkadaşlarım yaptığım resimlerin renkli birer fotokopisini ısrarla istiyordu. 2000'li yılların başıydı ve renkli fotokopi çeken belli başlı yerler vardı. Bir gün resimlerimi çoğaltmak için onlardan birisine gittim. Oradaki fotokopici resme ilgili olacak ki çoğaltma işleminden önce eserlerimi büyük bir titizlikle inceledi. 'Bunlar çok başarılı çalışmalar. Daha iyi kağıtlara daha kaliteli boyalarla yapılırsa kalıcı olabilir' dedi. Aradan yaklaşık 11 yıl geçti. O günden sonra çalışmalarımı hep daha profesyonel düzeye taşımaya çalışıyorum."
Ankara'nın Kalecik ve Çubuk belediyelerinin katkılarıyla şimdiye kadar 7 sergi açtığını bildiren Uluğ, şunları söyledi:
"Eserlerimde çevremi, taşradaki günlük yaşamı resmetmeye çalışıyorum. Bazen geleneksel mimariyle yapılan eski bir konak, bazen yaşlı bir insan bazen de rengarenk bir manzara esin kaynağım. Yaşam ve resim tarzımla diğer birçok ressamdan farklı yerde durduğuma inanıyorum. Bu özelliğim ressam çevresine girmemde önüme engelken özgünlüğümü korumamın ise en önemli kaynağı. Eserlerimin çoğunu sulu boyayla yapıyorum. Sulu boya ince işçilik ister ve yapılan hata sırıtır. Bu nedenle ressamlar sulu boya çalışmak istemez, yağlı boyayı tercih eder. Bu zor işi yapabilmem dolayısıyla bazı isim yapmış meslektaşlarımın kıskançlıklarıyla karşılaşıyorum."
8'inci sergisini açmak için son dönemde hummalı bir çalışma içine girdiğini ifade eden Uluğ, şunları kaydetti:
"Halk için sanat yapmaya çalışıyorum. Son çalışmalarım manzara ağırlıklı ama kimisinde yalnızlığı, kimisinde yaşama sevincini, kimisinde hayatı anlatmaya çalıştım. Yağlı boya olarak da çalıştığım bu eserlerimi yeni bir sergide sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyorum. Büyük titizlikle ve özgünlükle ürettiğim eserlerimi üretmeme rağmen satamamanın sıkıntısını bazen yaşıyorum. Bir ressamın resimlerini satabilmesi için yeteneği kadar çevresi de olması gerekli. Yeni sergim bu satış sıkıntısını aşmam için de benim için ayrı bir öneme sahip."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.