Eskrimi tüm ilçeye sevdiren öğretmen
Çubuk’ta okul koridorunda başlayan eskrimde, bugüne kadar 600 genç bu spor dalıyla tanıştı ve 30'u milli takıma girmeyi başardı
Çubuk'ta beden eğitimi öğretmenliği yapan Mustafa Kalender, ilçede öğrencilere eskrim sporunu sevdirmek için hem madden hem de manen büyük çaba harcadı. Okul koridorunda başladığı mücadelede 600 sporcuyu eskrime başlatırken, 30’dan fazla sporcunun da milli takıma girmesini sağladı.
Çubuk’ta beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladıktan sonra eskrim sporunu ilçe ile tanıştıran ve gençlere eskrim sporunu sevdiren Mustafa Kalender, ilçede ilk defa ilköğretim okulu bünyesinde kurduğu Çubuk Bekir Yılmaz Gençlik ve Spor Kulübü aracılığı ile yetiştirdiği sporcuların elde ettiği başarılarla Çubuk’un ismini Türkiye ve dünyaya duyurdu. Halk Eğitim aracılığıyla ilçede açtığı sayısız kurslarla küçük büyük herkese eskrimi sevdiren kişi olarak tanınan Mustafa Kalender’in en büyük hayali, yetiştirdiği sporcuların olimpiyatlarda Türk Bayrağını dalgalandırmaları.
- " Yıllarca kiralık kıyafetle çalıştık"
Hiç bilmediği eskrim sporu ile 1984 yılında beden eğitimi öğretmeninin vesilesiyle tanıştığını söyleyen Kalender, o günden sonra parasızlık nedeniyle yıllarca kiralık kıyafetlerle eskrim sporu yaptığını ve eskrimde kullanılan ilk ayakkabısını ikinci elden 10 TL’ye aldığını belirtti. Milli takıma girdiğinde ilk müsabakası için gittiği Bulgaristan’da bir Bulgar sporcunun 4-5 sene kullandığı ikinci el kıyafetini 40 dolara satın aldığını bugün gibi hatırladığını anlatan Kalender, şunları söyledi:
"Eskrime, 1984 yılında bir beden eğitimi öğretmenim vesilesi ile başladım. Öğretmenimiz eskrimi önümüze sunduğunda eskrimin ne olduğunu bilmeden atıldık. Eskrimin daha sonra kılıçla yapılan bir spor olduğunu öğrendik. Öğretmenimiz bizi o zamanlar Ankara’da tek kulüp olan Ankara Eskrim Spor Kulübü'ne götürdü. Biz de bir şaşkınlık içerisinde eskrim yapan gençleri izledik. Hatta o dönemde eskrim sporu çok garibimize gitmişti. Spora başladıktan sonra salon, araç gereç ve kıyafet sıkıntısı yaşıyorduk. En önemlisi ise kalifiye antrenörlerin olmaması bizleri bu noktada zor durumda bıraktı. Malzemeyi kesinlikle o dönemde bulma imkanımız yoktu. Hatta hatırlıyorum bir ablamız eskrimi bırakmış eski eskrim ayakkabılarını, atıl vaziyetteki o ayakkabılarını ben 10 TL’ye satın aldım. Tabii bizim için o gün o şartlarda o ayakkabının inanılmaz derecede değeri vardı. Hatta ilk eskrim elbisemi ilk milli takıma girdiğimde Balkan Şampiyonası için gittiğimiz Bulgaristan’da bir Bulgar sporcunun 3-5 sene kullandığı kıyafetleri 40 dolara satın almıştım. Yıllarca kiralık kıyafetlerle ve araç gereçlerle çalıştık."
Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonlarında sayısız derece elde ettiği eskrim sporunun sonucunda beden eğitimi öğretmeni olarak hayatını devam etmeye karar verdiğini kaydeden Kalender, memleketi olan Çubuk’ta başladığı görevinde çocuklara eskrim sporunu sevdirmek için kolları sıvadığını ifade etti.
Bir zamanlar zengin sporu olarak bilinen ve belirli bir kesimin yoğun olarak uğraştığı spor olan eskrimi Anadolu gençlerine sevdirmek için okul koridorlarında var gücüyle çalışmaya başladıklarını vurgulayan Kalender, "Okul koridorlarında başladığımız eskrim sporuna, imkansızlıklar nedeniyle kılıçlarımızı dahi bir demir çubuktan yaptık. Kıyafetlerin arasına elyaf koyarak beyaz kumaşlı elbise diktirdik. Başka kulüplerin atıl vaziyette olan maskelerini alarak onarıp kullandık. Bu şekilde bu sporu Çubuklu gençlere sevdirmeye ve yaymaya çalıştık. Ama bugün 600’e yakın gencimize eskrim sporunu sevdirdik" şeklinde konuştu.
- "Çubuk ile eskrim ile özleşti"
İlk yıllar yöneticisinden velisine eskrimi insanların bir türlü kabullenmediğini ancak azim ve kararlıkla sürdürdükleri mücadelenin sonucunda ilerleyen zamanlarda herkesin bu sporu sahiplendiğinin altını çizen Kalender, "Bir dönem birileri Çubuk ve eskrimi yan yana koyamadılar. O dönemde federasyonda dahi bazıları, Çubuk’u kırsal kesim olarak gördükleri için dışarıda olumlu karşılamadılar. Spor kulüplerine bunu söylediğimizde o insanlar da şaşırmıştı. Bugün artık Çubuk ile eskrimin özleştiğini görüyorum. Çubuk’ta artık eskrim çok üst düzeylerdedir. Milli takımda yarışan çocuklarımızın uluslararası dereceler elde ettiğini görüyoruz. Çubuk’ta 600’e yakın sporcuya eskrimi tanıtmışızdır. Şu anda 100’e yakın aktif sporcumuz bulunuyor. Bugüne kadar ilçemizden 30’a yakın sporcu milli takımda spor yaptı. Sporcularımız milli takımda ilçemizi, Ankara’yı ve ülkemizi temsil ettiler" diye konuştu.
Yetiştirdiği sporcular tarafından kurulan kulüplerle birlikte bugün ilçede 4 eskrim kulübünün faaliyette bulunduğunun bilgisini veren Kalender, "Bekir Yılmaz Spor Kulübü, 1402 Çubuk Spor Kulübü, Fiznel Spor Kulübü ve Anka Gençlik Spor Kulübü eskrim sporunda faaliyet gösteriyor. Bu da tabii ki rekabette kaliteyi beraberinde getiriyor. Ne kadar çok burada eskrim ile ilgili spor kulüpleri kurulursa bu da kendi içlerinde bir rekabeti getiriyor. Bundan dolayı biz sporcuları daha üst bir seviyeye taşımaya çalışıyoruz. İmkansızlıklar içerisinde bu sporu yürütüyoruz" ifadesini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.