ÇUBUK’TAKİ İTFAİYE TEŞKİLATI YETERSİZ...
Çubuk’taki İtfaiye teşkilatı hem araç ve hem de personel sayı yönünden yetersiz.
Şuayip YAMAN
Bu olumsuzluklara rağmen personel elindeki imkânları sonuna kadar kullanarak büyük bir özveri ile çalışıyor.
Teşkilatın elinde sadece sürmeli merdiven var. İple uzatılıyor. Bu da zaman israfına neden oluyor. İtfaiye personelinin ifadesine göre, Bu merdivenle 5. kattaki bir yangına müdahale etmek imkânsız. (Bu merdivenle ancak ikinci veya üçüncü 3 kata kadar müdahale edilebiliyormuş)
Oysa ilçemizde 5 kattan büyük inşaatlara inşaat izni verilmeye başlandı bile. Allah esirgesin bir yangın olsa maddi ve manevi büyük zararlar olur!...
O zaman yüksek katlara nasıl müdahale edilecek?
Çok katlı binalar kaderine mi terk edilecek?
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Amirliği Çubuk İtfaiye Grup Amirliği (İstasyonu), 9 personel ile 24 saatte 3 personelden oluşan üç vardiya ile görevini en iyi şekilde yapmaya çalışmakta..
Bu 9 kişi;
1 İtfaiye Amiri,
1 İtfaiye Çavuşu,
4 İtfaiye Eri,
3 İtfaiye Şoförü’nden oluşmaktadır.
Çubuk İtfaiye Grup Amirliği’nde sadece 2 adet itfaiye aracı var.
Allah esirgesin İlçede aynı anda 2 yangın çıksa, ikinci araç için yeterli personel olmadığından diğer araç kullanılamıyor; Sadece tek yangına gidiliyor, diğer yangın için çevre itfaiye teşkilatlarından takviye isteniyormuş...
Amacım birilerini suçlamak değil ama ortada gerçek bir tespit var.
Bu memlekette ev yangınlarında, özellikle kış aylarında problem yaşanıyor.
77 köyden mahalle ve 7 merkez mahalleden oluşan ve toplam nüfusu 93 bin, yüzölçümü ise 1248 km2. Olan ilçemizde araç ve personel bakımından yeterli itfaiye kadrosu maalesef yok.
Kalecik ve Akyurt ta da yeterli itfaiye aracı yok. Çubuk ilçesinde de yeterli itfaiye aracı olmadığı için, ilçede meydana gelebilecek yangına çoğu zaman Büyükşehir veya Esenboğa Havaalanı İtfaiye teşkilatlarından destek isteniyor.
Burada belirtmek istediğim sayıca yeterli bir itfaiye ekibi olmayan ilçenin sorumluluk alanının çok geniş tutulmuş olmasıdır. Zaten Çubuk ilçe ve köylerinde meydana gelen bir yangında halk, Büyükşehir itfaiyesini arayarak yardım istiyor.
Yerleşim yerlerinin coğrafi şartları da düşünüldüğünde Çubuk’ta da itfaiyenin güçlü olması gerektiği bir gerçek. Burada merkezde bir teşkilatla da olmuyor. Geniş alanda mobil ekiplerin oluşturulması da lazım.
Ayrıca Çubuk’ta çevre ilçe ve köylerde doğalgaz bağlantısı olmadığı için evlerin tamamına yakını sobalıdır. Kışları sobadan kaynaklanan yangınlara çok kez şahit oluyoruz. Sobanın yanında İlçede her tür yangın tehlikesine karşı tam teşekküllü bir itfaiye teşkilatı olması gerekir.
Keza ilçemizin Kuzey’i ormanlarla kaplıdır. Ayrıca Yaz aylarında tarlalarda anız yangınları çıkmaktadır.
Herhangi bir yangın vukuunda Çubuk’tan hareket eden bir itfaiyenin; Yıldırım Evci (39), Yıldırım Elören (37 Km.), Yıldırım Aydoğan (35 Km.), Kösrelik (31 Km.), Nusratlar (31 Km.), Avcıova (30 Km.), Yakuphasan (26 Km.), Dalyasan (26 Km.), Kışlacık (24 Km.) gibi yerleşim yerlerine zamanında ulaşıp müdahale etmesi oldukça büyük bir sorun olacaktır.
Üstelik bu yerleşim yerlerinin çoğunun yolları da bozuk olup, trafiğe elverişli değildir. Bu süre içerisinde can ve mal kaybı olması ise Allah esirgesin kaçınılmazdır.
Yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gereklidir.
Tam teşekküllü itfaiye birimi olmayan ilçelere en kısa zamanda eğitimli, tecrübeli itfaiye ekibi oluşturulmasının büyük felaketlerin önüne geçmesi yönünde önemi büyüktür.
Yangın, her an her yerde çıkabilir, bu duruma karşı tedbirli olmak gerekir; İlçede itfaiye teşkilatının ekipman eksikliğinin en kısa zamanda takviye edilerek giderilmesi ve ilçede daha güçlü itfaiye teşkilatı oluşturulması elzemdir.
Metropol öncesi Baca Temizliği, İlçe Belediyesi’nin ekipleri tarafından yapılıyordu.
Oysa şimdilerde “Baca Temizliği” için Ankara’dan ekipler çağırılıyor.
İlgililere ve yetkililere önemle duyurulur...
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.