Çubuk'ta Yaylacıların Kurbanlıkları Yok Sattı
Çubuk'ta büyükbaş ve küçükbaş hayvan besleyen yaylacıların satılığa çıkardığı kurbanlıkların neredeyse tamamına yakını, bayrama yaklaşık iki hafta olmasına rağmen tükendi.
Çubuk'ta büyükbaş ve küçükbaş hayvan besleyen yaylacıların satılığa çıkardığı kurbanlıkların neredeyse tamamına yakını, bayrama yaklaşık iki hafta olmasına rağmen tükendi.
Bin 800 metre rakımlı Aydos Yaylası'nda geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, bu yıl kurbanlıklarını erken satmanın mutluluğunu yaşıyor. Yaylalardan mahallelere getirilen kurbanlıkların yüzde 95'i bayrama yaklaşık iki hafta olmasına rağmen alıcı buldu.
Hem erken satmanın hem de bol kar etmenin mutluluğunu yaşayan yaylacılar, şimdiden gelecek yılın planlarını yapmaya başladı.
Yukarı Çavundur Mahallesi Muhtarı Ahmet Kuru, yaptığı açıklamada, mahallelerinde satılan kurbanlıkların tercih edilmesinin, yaylalarda doğal otlarla beslenmesinden ve etlerinin daha lezzetli olmasından kaynaklandığını söyledi.
Kuru, mahallelerinde 5 binin üzerinde küçükbaş, 3 binin üzerinde de büyükbaş hayvan olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Aydos Dağı eteğindeki yaylanın yaklaşık rakımı bin 800 metredir. Bulunduğumuz yaylanın rakımı ise bin 700 metre. Vatandaşlarımız yoğun olarak burada hayvancılık yapmaktadırlar. Buradaki hayvanlar organik olarak doğadan beslenerek yetişiyor. Kurbanlık besleyen vatandaşlarımız bayrama bir ay kala buradan hayvanlarını mahalledeki ahırlarına indiriyor ve orada satışa sunuyorlar. Bu yıl kurbanlıkların hemen hemen yüzde 95'i şimdiden satıldı. Buradaki kurbanlıkların yoğun şekilde tercih edilmesinin nedeni, artık vatandaşların etini yedikleri hayvanların doğal olarak beslenmesini tercih etmeleridir. Gördüğünüz gibi ağustos ayında olmamıza rağmen yaylalarımız çok soğuk ve halen yeşil otumuz mevcut. Kurbanlık satışları bu yıl mahalle sakinlerimizin yüzünü güldürdü."
- "Yaylım hayvanlarını tercih ediyorlar"
Çubuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak da yaylalarda yetişen hayvanların sürekli hareket etmeleri nedeniyle daha az yağlı ve lezzetli olduğunu belirtti.
Akbayrak, bu nedenle son yıllarda açık alanlarda beslenen kurbanlıklara talebin arttığını vurgulayarak, "Vatandaşlarımız kurbanlık alırken daha titiz davranıyor, doğal ortamlarda yetişen yaylım hayvanlarını tercih ediyorlar. Bu sebeple ilçemizdeki yaylarda yetiştirilen kurbanlıklar çok kısa sürede satıldı." ifadesini kullandı.
Yaklaşık 20 yıldır besicilik yaptığını belirten yaylacılardan Süleyman Kamçı da bu yıl en kısa süreli ve karlı satışlarını yaptıklarını söyledi.
Elindeki 100 kurbanlığı 15 günde sattığını ve insanların hala kurbanlık almak için çiftliğine geldiğini anlatan Kamçı, "Daha fazlası olsaymış onlar da satılırdı. Eskiden Ankara’ya götürüyorduk, çadır tutuyorduk, kamyon parası, çadır parası, çoban parası ve belediyeye işgaliye parası veriyorduk. Çok masraf oluyordu. Ama şimdi insanlar kurbanlık almak için ayağımıza kadar geliyor ve satıyoruz. Burada en ufak bir sıkıntı görmüyoruz." diye konuştu.
Yaylacılardan Hayati Ünal da geçmiş yıllara göre fevkalade bir dönem yaşadıklarını ifade ederek, elinde birkaç kurbanlık kaldığını ve onların da birkaç gün içinde satılacağına inandığını belirtti. Ünal, şunları dile getirdi:
"Elimizde fazla bir hayvanımız kalmadı. Satışlar çok güzel. Müşterilerin bizi tercih etmesinin en birinci nedeni hayvanlarımızın Aydos Yaylası'nda olması, kekik yemeleri, doğal yemle beslenmeleri. Yani kısaca yaylım hayvanı olmalarıdır. Yaklaşık son 5-6 yıldır burada satışlarımız hızlandı. Burada bir piyasa pazarı oluştu. Bundan sonrada inanıyorum ki daha da güzel olacak. Eskiden çok zorluk yaşıyorduk, şimdi hiç zorluk yaşamıyoruz’."
Eskiden Ankara pazarlarına hayvanlarını götürerek müşteri beklediklerini anlatan yaylacılardan Nevzat Şahbudak da bu durumun tam tersine döndüğünü belirterek, "Eskiden Ankara pazarları hareketliydi, şimdi ise buralar çok hareketlendi." dedi.
Yaylacılardan Mustafa Sönmez de "Önceden kurbanlıklarımızı Ankara'da yağmurun, karın altında satıyorduk, şimdi evimizde satıyoruz." diye konuştu.
Bünyamin Aydos da yaylalarında kekik başta olmak üzere yüzlerce ot çeşidi olduğunu ve hayvanlarının 8 ay boyunca bunlarla beslendiğini aktardı.
Yayladan ilk getirdikleri kurbanlıkları sattıklarını ve ilave hayvanlar getirdiklerini ifade eden yaylacılardan Tamer Eser de "Çok şükür Allah bin bin bereket versin, bize göre çok iyi satışlarımız. Müşterilerimiz genelde otla ve doğal ortamlarda beslendiği için tercih ediyorlar." dedi.
Kaynak:Konya Haber ve https://www.haberler.com/yaylacilarin-kurbanliklari-yok-satti-8745270-haberi/
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.