ÇUBUK’TA BİR EĞİTİM YUVASI YÜKSELİYOR!..
İlçemizde “Çubuk SUFFA Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” tarafından “Yatılı Hafızlık Kız Kuran Kursu” yapılıyor.
Şuayip YAMAN
Çubuk SUFFA Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Diyanet İşleri Başkanlığı Çubuk Müftülüğü işbirliği ile yaptırılacak olan ‘Yatılı hafızlık Kız Kur’an Kursu ve Müştemilatı’nın Temel Atma Töreni 15 Ekim 2015 Perşembe günü saat 10.30’da Fatih Mahallesi Şehit Murat Uslu Sokak No: 11 Çubuk adresinde yapılacak.
Temel Atma Töreni ile ilgili olarak SUFFA Derneği ve Çubuk Müftülüğü temsilcilerini tarafından Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği Yeni Hanımelleri Lokantası’nda bir basın toplantısı düzenlendi.
SUFFA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü), Öncelikle Suffa ve Suffa Eğitimi konusuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “SUFFA İslam tarihindeki ilk medresenin adıdır. “Peygamberimizin Mekke'den, Medine'ye hicretinden sonra yaptığı ilk işlerden birisi, mescidin yanına yaptırdığı “Suffa” isimli eğitim kurumu idi. SUFFA, gündüzlü ve yatılı olarak Müslümanlara hizmet veren ve tüm masrafları varlıklı kişilerce karşılanan bir eğitim kurumu idi.
SUFFA' da ki eğitim faaliyeti Peygamber mescidi olan “Mescid-i Nebi”den bağımsız değildi. Burası tüm mesaisini ilim tahsiline adamış ya da zaman zaman ilim öğrenmeye gelen Müslümanlarla dolup taşıyordu.
Mescid-i Nebi'deki ilim faaliyeti sonraki camilere de örnek olmuştur. Pek çok yerde camiler bir ilim merkezi haline gelmiştir. Mısır'da bulunan Amr Camisi ve Ezher Camisi, Şam'da bulunan Emeviye Camii, Bağdat'ta bulunan Mansur Camisi bu türün en seçkin örnekleridir. Endülüs'teki Kurtuba Camii sadece Müslümanlara değil pek çok Avrupalıya da ilim irfan yuvası olarak hizmet etmiştir.
Hafızlık konusunda da açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Somuncu, “Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını ezberleyen kimselere de "hafız" denilir.
Hafız-ı Kur’ân, Hafız-ı Kelâm" ifadesi bunlar için kullanılır. Kur’ân’ın tamamını ezberleyenlere "tam hafız", yarısını ezberleyenlere de "yarım hafız"
denir. Çoğulu, "huffâz, hafaza ve hafizûn" olarak kullanılır.
Hafız 114 sureyi ezbere bilen erkek, hafıza ise 114 sureyi ezbere okuyan kadın demektir. Her öğrenci hemen hafızlığa başlamaz. Önce Kur’an’ın tamamını okuması gerekir. Sonra hafızlık eğitimi başlar.
Her hafız 114 sure ve 6666 ayeti tabiri caizse ‘Flash Belleği’ne kaydeder.
SUFFA Derneği Başkan Yardımcısı Recep Taş, Dernek faaliyetleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Derneğimiz İlçemizde ihtiyaç duyulan Yatılı Kız Kur’an Kursu yaptırmak ve yürütmek üzere 2013 yılında kurulmuş olup, kuruluş gayesi olan Kur’an Kursu’nun yapımı kuvveden fiile geçirme aşamasına getirmiştir.
Misyonumuz, “BİR İNSAN YETİŞİR, DÜNYA DEĞİŞİR” inanç ve anlayışı içinde, bir anlamda geleceği inşa edecek olan bu günün genç kızı yarının anneleri olan talebelerimizi donanımlı, şahsiyetli, sosyal ve kültürel yönden gelişmiş, belirli bir dini olgunluğa kavuşmuş, bu aşkla irşat vazifesini en güzel şekilde üstlenen ilim ve irfan sahibi olarak yetiştirmeye katkı sağlamaktır.
Mezun olduktan sonra bulundukları bölgelerde “İlay-ı Kelimetullah” amacını prensip edinerek, model insan olmanın yanında mücadeleci ve ihlaslı Müslümanlar olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Kuranı tamamen ezberleyene, onu muhafaza edene hafız denilir. Kuran-ı Kerimi ilk öğrenip ezberleyen ve okuyan Hz. Muhammed'dir (AV). İslam’ın doğuşundan günümüze kadar hafızlık çok önemli ve değerli eğitim olmuştur. Hafızlık çok değerli bir eğitim olduğu için de çok kişinin hayallerini süslemiştir, hafızlığa bu kadar önem verilişinin sebebi hem Peygamberimizin uygulaması hem de peygamberimizin tavsiye etmesinden kaynaklanmaktadır.
Hz. Peygamber (SAV). “Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” (Buhari) buyurmuştur.
Neden “Kız Hafızlık Kursu Kur’an Kursu”
“Kadın yükselirse cemiyet yükselir, kadın alçalırsa cemiyet alçalır” düsturundan da hareketle geleceğin nesillerini inşa eden kadınların Kur’an-ı hıfzetmeleri ve yaşamlarını ona göre şekillendirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla büyük eksikliği duyulan Yatılı Hafızlık kız Kur’an Kursu inşası hedef alınmıştır.
Kurs Eğitimimiz : Yarının annelerini yetiştireceğinin şuuru ve ciddiyeti içinde olan Çubuk SUFFA Hafızlık Kız Kur’an Kursu’nda, talebelerin manevi eğitimine katkı yapacak çok özel ve kaliteli ders programları icra edilecektir.
Kurs Eğitimlerimizin üç kategoride verilmesi planlanmaktadır.
1.Hafızlık eğitimi alacak kız öğrencilerimizin bu eğitime paralel olarak “İmam Hatip ve İlahiyat Fakülteleri’ni de okumaları ve diploma sahibi olmaları sağlanacaktır.
2.İlk ve orta öğretimde bulunan kız öğrencilerin sömestri tatillerinde Kur’an okuma, temel İslami bilgileri öğrenme ve şartları uyanların Hafızlığa Hazırlık Kursu eğitimi almalarını sağlamak üzere yatılı olarak kabul edileceklerdir.
3.Çevrede bulunan yetişkin kadınların Kur’an-ı yüzünden okumak ve temel İslami bilgileri edinmek üzere günü birlik kurslarımıza kabulü sağlanacaktır.
Vizyonumuz: Talebelerimizi olgun hizmet anlayışı ile topluma ve kendisine faydalı bireyler olarak yetiştirmeye çalışmak, dini olgunluk ve dini şahsiyet kazanmaları yönünde çözümler sunan bir kurs olmaktır.
- Kursumuz, Çubuk SUFFA Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma derneğimizce yaptırılacak ve eğitim hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığının mevzuatı ve denetimi çerçevesinde eğitim ve öğretim hizmetleri sunulacaktır.
- Kursun bitiminde mülk sahibi Diyanet İşleri Başkanlığı olacaktır.
- Çubuk İlçesi Fatih Mahallesi Şehit Murat Uslu Sokak No: 11 de bulunan Şabanözü Kavşağı (Köşk Düğün Salonu arkası) ‘ n da bulunan arsamızın toplam alanı (4.902 m2.) ‘ dir.
SUFFA Hafızlık Kız Kur’an Kursu külliyemiz 3 ana bölümden oluşacaktır:
- Birinci Bölüm: (Ana Bina) 11 kattan oluşmakta, içerisinde 240 kişi kapasiteli yatakhaneler, çamaşırhaneler, ütü haneler ve diğer yaşam alanlarından oluşmaktadır.
- İkinci Bölüm : Üç kat olup, içinde derslikler, yemekhane ve kafeterya bulunacaktır.
- Üçüncü Bölüm: 500 kişi kapasiteli Konferans Salonu’dur.
İnşaat Projesi bitiminde toplam kapalı alan 7.236 m2. olacaktır. Ayrıca yaklaşık 3500 m2. yeşil alan ve otopark alanı olarak hizmet verecektir.
Amaç ve hedeflerimiz:
- Birikimini insanlığa hizmet için toplumla paylaşabilen, dini mirası özümseyen ve insanlığa yararlı olacak her türlü yeniliğe ve sürekli gelişmeye açık olmanın gerekliliğine inanan şahsiyetler yetiştirmek.
- Öğrenirken düşünmelerini sağlamak, analiz, sentez, yorumlama ve yansıtmaları yönünde yönlendirmek.
- Kur’an ahkâmını özümsemiş, ahlakıyla ahlaklaşmış mü‘mine hanımefendiler yetiştirmek.
İnşaat Projesi bitiminde toplam kapalı alan 7236 m2 olacaktır. Ayrıca yaklaşık 3500 m2 yeşil alan ve otopark alanı olarak hizmet verecektir.
Külliyemizde verilecek temel İslami bilgiler;
1.Kur’an-ı Kerim-i hıfzetmek,
2.İtikat, ibadet ve ahlaki bilgileri edinmek,
3.Siyer-i Nebi’yi öğrenmek,
Genel Kültür ve Etüt Dersleri; Nebiler Silsilesi, Tasavvuf ekolleri, Tefsir, Hadis, Mezhepler Tarihi, İslam Tarihi, Dinler Tarihi, Aile İlmihali, Kişisel Gelişim, Arapça Pratik, Arapça gramer, Osmanlıca pratik, Osmanlıca gramer, Beceri (Yemek ve Mefruşat)..
Sosyal Aktiviteler ve Hobi Çalışmaları; Hat ve Tezhip Çalışmaları, Sınıf Gezileri, Dini musiki çalışmaları, Eğitim Seminerleri, Sportif Faaliyetler, Dini Bilgi Yarışmaları, Kur’an Okuma Yarışmaları, Şiir okuma Yarışmaları, Tiyatro Programları, Önemli şahsiyet ve ülke tanıtım programları, Mübarek gün ve geceleri anma programları, Hobi faaliyetleri,
Köylerden gelen talep üzerine böyle bir çalışmayı başlattık. Burada en büyük sorun “yatma sorunu” idi. Köylerden Kur’an okumak için gelen kızlarımızın istekleri doğrultusunda yola çıktık. Ve bu amaçla da Derneği kurduk.
Yatılı Kur’an Kursumuz 240 yatak kapasitelidir. İlçemizin yanı sıra Kurs’a Türkiye’nin her yerinden kadınlarımız müracaat edip yatılı olarak Kur’an Kursu görebilir.
İlk ve ortaokul öğrencilerimizde sömestr tatilinde yatılı olarak Kur’an ve temel İslami bilgileri görebilir.
Yine mahalleli Kur’an öğrenmek isteyen kadınlarımız da günü birlik olarak Kurs’tan yararlanabilir.
Bu Kurs bölgeye büyük bir prestij (itibar, saygınlık) kazandıracaktır...
Temel Atma Töreni’ne tün halkımız davetlidir” dedi.
Dernek Sekreteri Yakup Ülgü, “Bu proje maddi ve manevi anlamda Çubuk’a katkı sağlayacaktır. Destek olunduğu müddetçe Kur’an Kursu’nun hizmete girmesi hızlanacaktır. Yardımsever ve hayırseverleri destek ve katkıya davet ediyorum”
Dernek Denetim Kurulu üyesi Âdem Bağ, “Derneğimizin amaç ve hedefi Türkiye genelinde öğrenci almaktır. Maddi ve manevi destek bekliyoruz.”
İlçe Müftüsü Bilal Kara, “Arkadaşlarımız gerekli tüm bilgileri verdiler. Bize de dua yapmak düşer. Daha önceleri hanım öğretmenlerimiz bu işi başlatmışlardı. Dernek yöneticileri de bu işin zorunluluğuna işaret ederek böyle bir çalışmayı başlatmışlar. Emeği geçenlerden Allah razı olsun...” dedi.
Basın toplantısının ardından ‘Temel Atma Töreni’nin yapılacağı inşaat alanı yerinde görüldü.
ÇUBUK SUFFA EĞİTİM, KÜLTÜR, YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ :
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ:
Abdurrahim SOMUNCU : Başkan (Emekli Müftü)
Bilal KARA : Başkan Yard. (Çubuk Müftüsü)
Mustafa CEVATEMRE : Başkan Yard. (Esnaf)
Recep TAŞ : ÇUDEF Başkanı
Mustafa KANDEMİR : Muhasip (İşletmeci)
Yakup ÜLGÜ : Sekreter (Esnaf)
Hatice BAĞ : : Üye (Kur’an Kursu Hocası)
Handan MUSLU : Üye (Kur’an Kursu Hocası)
Makbule ÖNAL : Üye (Kur’an Kursu Hocası)
Naci HARMAN : Üye (Kur’an Kursu Hocası)
DENETİM KURULU ÜYELERİ :
Hasan ŞAN : Başkan (İşletmeci)
Adem BAĞ : Üye (İşletmeci)
Fehmi DEMİRTAŞ : Üye (Din Görevlisi)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.