ÇUBUK PLATFORMU’NDAN İKİNCİ “ULAŞIM RAPORU”...
Çubuk Platformu Derneği ilçemizin en önemli sorunlarından biri olan ulaşım sorununu tekrar masaya yatırdı. Günümüz şartlarına göre hazırlanan yeni rapor Dernek Başkanı Şuayip YAMAN’ ın imzası ile ilgili mercilere sunulmuştur.
Hatırlandığı üzere;
Çubuk Platformu'nun 14.10.2015 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan 2015/13 sayılı kararı gereği ilçemizin ulaşım sorununu araştırmak ve çözüm önerileri sunmak üzere “ULAŞIM KOMİSYONU” kurulmuştu.
Komisyon konunun önemine binaen bu raporu kısa zamanda sonuçlandırmak amacıyla;
Ulaşımla ilgili her kesimden insana ulaşmaya çalışmış, vatandaşlarla ve hizmet veren esnaflarla görüşmeler yapmış özellikle bu konuda halkın ve esnafın şikâyetlerinin yer aldığı medya taranmış bu konuda yıllardır ulaşım sorununu dile getiren gazeteci ve aynı zamanda Çubuk Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip YAMAN’ın medyada paylaşmış olduğu görüşlerden büyük ölçüde yararlanılmıştı.
İlçemizdeki ulaşım sorununu kökünden çözmek zaman alacağından raporumuzda kısa zamanda uygulanabilecek çözüm önerilerinin ilgili birimlerce hızlıca hayata geçirilmesini bekliyor/umuyoruz.” Demişti. (13.05.2016)
Çubuk Platformu Derneği - Ulaşım Komisyonu ilçemizin ulaşımla ilgili sorunlarını araştırıp tekrar bir rapor haline getirmiş ve 19.06.2016 tarihinde ilgili mercilere gönderilmişti.
Derneğimiz günün şartlarına göre ikinci kez ‘Ulaşım Raporu’ nu hazırladı. Başta Büyükşehir
Belediye Başkanlığı olmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti, CHP ve
MHP Grup Başkanlıklarına elden teslim etti. Sonuçlarını beklemeye başladı.
Siz vatandaşlarımızdan alınan görüşler ışığında, günümüz şartlarına uygun olarak
hazırlanan rapor aşağıdaki şekilde bilgilerinize sunulmuştur;
Çubuk İlçesi 23 Temmuz 2004 tarihinde “Metropol İlçe” oldu.
Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı GÖKÇEK, 24 Temmuz 2004 Perşembe günü Çubuk Atatürk Parkı karşısındaki Atatürk Caddesi’nde otobüs üzerinde yaptığı “teşekkür” konuşmasında Çubuklulara, “Ankara’da ne varsa Çubuk’ta da o olacak “demişti.
Ama ilçemiz ne hazindir ki, ‘Metropol’ün nimetlerinden henüz tam olarak faydalanamadı.
O günden bugüne ilçenin diğer sorunlarının yanı sıra “Ulaşım Sorunları’ da katlanarak bugünlere geldi.
Çubuk otobüslerinde izdiham ve kaos devam ediyor. Özellikle Sıhhiye durağında EGO Otobüslerine binerken izdiham yüzünden vatandaşlar istemeyerek de olsa taciz ediliyor. Ama kimsenin umurunda değil. Otobüslerde hemen her gün aynı bildik manzaralara rastlamak mümkün..
Özellikle Sıhhiye Köprüsü’nün altındaki EGO durağında insanlar neredeyse birbirini çiğneyerek otobüse biniyor..
Oysa eskiden Çubuk’a bağlı bir köy olan Pursaklar İlçesi’nin Sıhhiye Köprüsü’nün altında 7 otobüs durağı var, otobüsleri de 10 dakikada bir geliyor.
Çubuk EGO (487 hat) otobüsleri ise en az 25 dakika da bir geliyor. Haliyle otobüse binerken yolcular arasında bir kargaşa yaşanıyor.
EGO Şoförlerinin, “bu nasıl Çubuk’muş gelirken paket, giderken paket, nasıl insanlarsa boş arabaya binmiyorlar, paket arabaya biniyorlar’” şeklindeki şikâyetlerine sık sık rastlamak mümkün...
Yine yolcular arasında da neredeyse her gün, “kapıları açma kaptan, sıkıştık kaptan, nefes alamıyoruz kaptan” serzenişlerini yol boyunca sıkça işitebilirsiniz.
Özel Halk Otobüsleri’nde ise otobüs dolu olduğunda şoför veya muavinin (biletçi) bile, “indi bindi yapalım abi” sözleri klasik hale gelmiş…
Otobüslerin bu doluluk oranında, Allah vermesin bir kaza olduğunda, insanlar birbirini ezerek hayata veda etmez mi? Belediye yetkililerinin bundan haberi yok mu? Varsa neden önlem almıyorlar? Önlem almak için ille de birilerinin trafik kazalarında yaralanması veya ölmesi mi lazım?
Yaklaşık 20 bin yolcu kapasitesi olan bir Metropol’e bu görüntüler hiç mi hiç yakışmıyor.,,
Görüldüğü gibi ilçemizin ulaşımla ilgili sorunları azalacağı yerde artarak devam etmektedir.
Metropol İlçe olduğumuz “23 Temmuz 2004” tarihinden beri ulaşımdaki sorunlar hala çözülemedi.
Çubuk İlçesi’nin Ulaşımdaki Başlıca Sorunlarını Şöyle Sıralayabiliriz:
1) Otobüsler ilçe merkezinde en az 5 güzergâhtan hareket etmeli;
a) Yıldırım Beyazıt Mahallesi (Ehl-i Beyt Camii yanı)
b) Barbaros Mahallesi (Ticaret Anadolu Meslek Lisesi)
c) Muhsin Yazıcıoğlu Mahallesi,
d) Yavuz Selim Mahallesi (Selimiye Camii yanı)
e) Atatürk Mahallesi (Atatürk İlköğretim Okulu)
2) Köyden mahalle olan yerleşim yerlerine de yolcu ve güzergâh yoğunluğuna göre EGO otobüs seferlerinin düzenlenmesi,,(Çünkü onlarda Metropol’ün bir parçası)
3) EGO ve Özel Halk Otobüslerin bu hareket noktalarından 10 dakikada bir hareket ederek Çubuk-Ankara güzergâhında bulunan durakları takip etmesi sağlanması,
Bu suretle aynı anda bir duraktan en az 10 otobüs geçecek, bu suretle de otobüslerde sıkış-tıkış yaşanmayacak, kadını-erkeği taciz edilmeyecektir.
Çünkü şimdiki uygulama ile özellikle binişlerde kargaşa yaşanıyor tabiri caizse kadın ve erkekler istemeyerek de olsa taciz ediliyor.
4) EGO ve Özel Halk Otobüslerinin aynı güzergâhı kullanarak, Sıhhiye’deki Hitit Güneşi Heykeli önünden veya Bakanlıklar - Akay alt geçidinden “U” dönüşü yaparak Ankara Bulvarı-Ulus-Çubuk istikametinde ring yapmasının sağlanması,
5) EGO ve Özel Toplu Taşım araçlarında kapasitesinin üzerinde yolcu alınmaması,
6) Yaklaşık 100 bin nüfuslu ilçede hafta arası 11, hafta sonu 7 otobüs sefer yapıyor. Bu sayı yeterli değil. Bu yüzden EGO otobüs sayısının artırılması,
7) Durak sayısının azaltılması, Saray'dan sonra şehir içi yolcu alınmaması ( EGO’daki 75 dakikalık aktarma süresinin 90 dakikaya uzatılması, 75 dakikalık aktarma süresinin 90 dakikaya çıkartılmasının gerçekleştirilmesi de, Çubuklu vatandaşların menfaatine olup, aktarmalı seyahat eden vatandaşlar ikinci otobüse daha düşük bir ücretle binebileceklerdir.)
8) EGO Bilet ücretlerinin Ankara şehir içi fiyat uygulamasına çekilmesi,
9) Sabah 06:20 ve 9:30 saatleri arası EGO otobüs seferlerinin 10 dakikada bir yapılması ve hatta “ekspres” seferlerinin düzenlenmesinin sağlanması, (08:00-09:00) saatleri arasında işe başlayanlar için önemli),
10) 27-31 yolcu kapasiteli kullanıma uygun olmayan, dar ve küçük olan ÖTA (Özel Toplu Taşım Aracı) araçlarının eskiden olduğu gibi 45 kişilik otobüslere dönüştürülmesi, ayakta yolcu alınmamasının sağlanması, (Bu otobüsler rahat değil, iki yetişkin yan yana zor oturmakta)
11) ÖTA (Özel Toplu Taşım Aracı) Bu araçların eskiden olduğu gibi 45 kişilik otobüslere dönüştürülmesi, ayakta yolcu alınmamasının sağlanması, (Bu otobüsler rahat değil, iki yetişkin yan yana zor oturuyor)
12) Çubuk’taki taksi (114 adet) ve dolmuşlarında (48 adet) dönüşümlü olarak EGO ve Özel Halk otobüsleri gibi Çubuk-ANKARA-Çubuk güzergâhında çalışmasının sağlanması,
13) Çubuk’taki taksilere “T” plakası, Özel Halk Otobüsleri ve Servis araçlarına “C” plakası, Minibüslere ise “J” plakası verilmesi ve Ankara Şehir Merkezi ve diğer ilçelerine serbestçe ulaşımlarının sağlanması,
14) Çubuk Özel Halk Otobüsleri’ne de EGO otobüsleri gibi ‘Kart Sistemi’nin konulması,
15) Minibüs, Servis yolcu ve esnafının sorunlarının daha yakından takip edilmesi,
16) Çubuk ilçesinin, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Alt Komisyonu’nda en az bir üye tarafından temsil edilmesini sayabiliriz.
Vatandaşlar soruyor;
- Duraklara 25 dakikada gelmesi gereken EGO otobüsleri sabahları 30-35 dakikada akşamları saat 20:00’den sonra da 40 dakikada bir geliyor. Otobüslerin hareket saatleri neden denetlenmiyor?
- Çubuk'a neden EGO tarafından yeni ek seferler düzenlenmiyor?
- Otobüs sayısı artırılmıyor? Çubuk Üvey evlat mı?
- Çubuk'ta Kamu yöneticileri uyuyor mu?
- Adalet Bakanlığı’na gidip fotoğraf çekinip gelen yetkililer ... Uyumayın Sabah saat 06:00' da Çubuk Terminaline Sizi bekliyoruz.
- Görün Bizim mağduriyetimizi. Makam Arabasını bırakın bir gün bizimle yolculuk edin.
- Çektiğimiz Çileyi Görün. EGO otobüslerinde vatandaşlar ilk hareket yeri olan terminalde bile ayakta kalan yolcular var.
- Diğer duraklarda binen yolcular ayakta kalıyor. Her gün ayakta gidip gelen bu yolcuların vebali size yeter.
- EGO Otobüs sefer sayıları yetersiz duyun sesimizi sözde yetkililer" diyen vatandaşlar isyan ediyor...
Ankara’da 9 ilçeye 24 saat otobüs konuldu, Metro saati de uzatıldı. Ama Çubuk’a böyle bir imkân sunulmadı. Pursaklar ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Dumlupınar Mahallesi ve Saray’a 24 saat otobüs var.
Ankara’nın vergide Metropol, hizmette ise mezrası olan 100 bin nüfuslu Çubuk’a ise otobüs yok...
Çubuk, Ankara’nın ilçeleri arasında; 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinden bu güne, gerek genel ve gerekse yerel seçimlerde oy oranına göre AK Parti’ye en fazla oy veren bir ilçesidir.
Buna rağmen Çubuk İlçesi hala “üvey evlat “ muamelesi görmekte...
Çubuk Platformu Derneği-Ulaşım Komisyonu, Çubuk İlçesi’nin yukarı da bahse konu
sorunlarını içine alan “Ulaşım Sorunları ve Çözüm Yolları” ile ilgili bir rapor hazırlamıştı.
Bu raporda; Ulaşımla ilgili her kesimden insana ulaşmaya çalışılmış, vatandaşlarla ve hizmet veren esnaflarla görüşmeler yapılmış, ilçedeki ulaşım sorunları ile çevre ilçelerdeki uygulamalar mukayese edilmiş, özellikle bu konuda halkın ve esnafın şikâyetlerinin yer aldığı yerel basında yer alan görüşlere ağırlık verilmişti.
Çubuk Platformu Derneği Ulaşım Komisyonu’nun büyük bir özveri ile hazırladığı “Ulaşım Sorunları ve Çözüm Yolları” raporu; Bölge milletvekillerimizi başta olmak üzere; Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları EGO Genel Müdürlüğü ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ‘ne, destek ve bilgilendirme amaçlı olarak da ilçede faaliyet gösteren siyasi partilerin ilçe temsilciliklerine ve sivil toplum örgütlerine, yine bilgilendirme amacıyla Çubuk İlçe Belediye Başkanlığına gönderilmişti. (19.06.2016)
Gönderilen bu rapora bazı muhalefet milletvekilleri ile Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü itibar etmişti.
Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Otobüs İşletme Dairesi Başkanlığı, Çubuk Platformu Derneği tarafından gönderilen “Ulaşım Sorunları ve Çözüm Yolları” raporunu inceleyerek cevaplandırmıştı. (15.07.2016)
EGO Genel Müdürlüğü aşağıda ki cevabi yazısında, “Ulaşım Sorunları ve Çözüm Yolları” ile ilgili sorunlardan sadece birkaçına değinmişti.
Bunlardan özellikle ikisi Çubuk halkı adına sevindirici idi. Şöyle ki;
* “Necatibey Caddesi Sezenler Sokak istikametini kullanan hatlarımızın güzergâhı Celal Bayar Bulvarı’nda devam eden inşaat ve yol çalışması nedeniyle Hitit Güneşi Heykeli önünden “U” dönüşü yaparak devamında Gar ve Gençlik Parkını görecek şekilde geçici olarak yeniden düzenlenmiştir. Vatandaşların eski güzergâhı talep etmemeleri halinde yeni güzergâhımızın bu şekilde değiştirilmesi düşünülmektedir.” Denilmiş ve bu uygulama şimdilik devam etmektedir. Aynı zamanda da yolcuların lehine bir karar olmuştur.
* 487 No’lu hat için 75 dakikalık aktarma süresinin 90 dakikaya çıkartılması ile ilgili Başkanlığımızca bir çalışma yapılmakta olup, gerek görülmesi halinde bu husus gerçekleştirilecektir.” Denilmekte idi. Bunun sonucu henüz belli olmamıştır.
Bilindiği üzere Çubuk-Ankara arasında sefer yapan EGO otobüsleri daha önceleri Necatibey, Sezerler, Strazburg Caddesi, Celal Bayar Bulvarı, Gar, Arena, Gençlik Parkı, Atatürk Spor Salonu, Ulus güzergâhını takip ediyordu. Bu güzergâh şimdilik kaydıyla iptal edildi. Çubuk Halkı isterse tekrar uygulamaya konulabilecek.
Bu uygulamayla daha önce yaklaşık 1,5-2 saat olan dönüş yolculuğu 50-55 dakikaya düşmüştür. Bu uygulamada payı olan herkese teşekkür ederiz.
Şu anda uygulamada olan Ankara-Çubuk güzergâhının; Sıhhiye Durağı, Hitit Güneşi Heykeli önünden “U” dönüşü ile Ankara Bulvarı, İller Bankası yanından Devlet Tiyatroları (Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü) yanındaki köprüden geçerek Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu, Gar, Gençlik Parkı, Ulus ringine girmeden direkt olarak Ulus istikametini takip ederek ilerlemesi, bu süreyi (10-15 dakika) daha azaltacaktır. Bazen bu güzergâhta hiç yolcu binmediği görülmektedir.
Hani; “Ankara’da ne varsa Çubuk’ta da o olacaktı.”
Daha dün Çubuk’a bağlı bir köy iken, 1987’ da belde, 2008 de ise ilçe olan 169 Km2. Yüz ölçüme ve 137.808 nüfusa sahip olan merkez ilçe kapsamındaki Pursaklar’da 7 güzergâhtan /hareket noktasından) 10 dakikada bir EGO otobüsü kalkıyor. İlçenin 17 mahallesi vardır.
Pursaklar-Ankara güzergâhında çalışan EGO otobüsleri aynı zamanda Ankara’nın birkaç semtine gidebilmekte ve hatta Akay Kavşağı’ndan bile “U” dönüşü yapmakta iken,
31.541 nüfuslu (2016 ) ve 212 Km2. yüz ölçüme sahip Akyurt’ta da tek otobüs hattında (488 No’lu Akyurt-Ulus-Sıhhiye Hattı) , EGO otobüsleri 10 dakikada bir hareket etmekte iken,
İlçemizin 1263 Km2. yüz ölçüme sahip iken ayrılan köylerden sonra (1248 Km2.’ye düşmüştür), 87.603 nüfuslu Çubuk ilçesine tek hattan (487) 25 dakikada bir EGO otobüsü vermek reva mı?
Çubuk İlçesi; Akyurt’tan 6 kat, Pursaklar’dan ise en az 7 kat daha fazla yüz ölçüme sahiptir.
Çubuk EGO otobüslerinin Sıhhiye’deki Hitit Heykeli önünden “U” dönüşüne daha yeni izin verildi.
Yüz ölçüme göre bir orantı yapıldığında;
Pursaklar İlçesi’nde 7 hareket noktasından EGO otobüsüne izin veriliyorsa Çubuk’tan 52 hareket noktasında hareket noktası olması lazım.
Nüfusa göre ise bir orantı yapıldığında ise;
Yine Pursaklara 7 hareket noktasından EGO otobüsüne izin verdiğinizde, Çubuk’a 4,5 hareket noktası düşer. Oysa 2004 yılından beri tek hareket noktasından 25 dakikada bir EGO otobüsü kalkmaktadır.
Oysa Çubuk daha geniş bir ovaya yayılmıştır. Bu nedenle en fazla otobüs hareket noktasının Çubuk’ta olması gerekmez mi?
Yolculardan zaman zaman, “Bugün özel halk otobüsü ile Ankara’dan 80 kişiyle geldik. EGO otobüsü ile 180 kişiyle geldik. Et-Balık’a kesime gider gibi seyahat ediyoruz” şeklinde şikâyetler alıyoruz.
EGO otobüsleri 25 dakikada bir tek güzergâhtan hareket ediyor. Ama bu süre vatandaşların beyanına göre bazen 30-35 dakikaya çıkıyormuş..
Taksi ve Minibüs esnafının sorunları da hat safhada…
Çubukla birlikte “T” plaka yönünden 7 ilçe tahditli (sınırlama) olup, beklemede. Buralardaki ticari taksi sayısı toplam 249’dur.
Oysa Sincan’da önce 250 ticari taksi, sonradan da 300 ticari taksi olmak üzere toplamda 550 “T” plaka verildiği, Gölbaşı’na ise 250 “T” plaka verildiği iddialar arasında..
Çubukla birlikte Metropol olan Sincan ve Gölbaşı ilçelerindeki ticari taksilere “T” plaka hemen verilirken, söz verildiği halde Çubuk’taki taksilere hala verilmedi.
Bu nedenle Çubuk’tan Ankara’ya yolcu götüren taksicilerin yolcu almalarına izin verilmiyor. Yolcu alan taksiciye ya ceza yazılıyor, ya aracı parka çekiliyor ya da plakası iptal ediliyormuş.
Yine Çubuklu taksiciler, sigorta ve vergi ödemelerinde Ankara’daki taksiciler gibi “T” plaka üzerinden aynı sigorta ve vergiyi ödüyorlarmış.
Çubuk minibüsleri 2006-2007 yılları arasında Çubuk-Ankara-Çubuk güzergâhında Etlik Garajı’na kadar yolcu taşırken sudan sebeplerle bu güzergâh zamanla kaldırılarak, Man Motor Kavşağı’na çekilmiş, şimdilerde ise Yenice Kavşağından dönüyorlar.
Çubuk’taki servis minibüsleri Pursaklara kadar bile gidemiyor. Bu nedenle Ankara’daki bir servis aracının1/3’ine öğrenci taşıyorlar.
Tüm Mahalleler EGO Otobüsü İsteyebilir...
Mademki köyden mahalle olan 77 mahalle, Metropol’ün mahallesi oldu. O zaman hepsine de EGO otobüs seferleri konması gerekmez mi?
Çubuk ilçesinde 7 merkez mahalle, 30 köyden mahalle, 28 orman köyü ve 19 köy vardı. En son 1 Nisan 2014 tarihinde yapılan değişiklikle Çubuk’ta köy kalmamıştır. Son şekliyle Çubuk, 7 merkez mahalle ve 77 köyden mahalle olmak üzere toplam 84 mahalleden ibarettir.
Çubuk’ta 7 merkez mahallesi ile köyden mahalle olan 77 yerleşim yeri de yarın mahallelerine EGO otobüsü isterse Büyükşehir buna yok mu diyecek?
Çünkü bu yerleşim yerlerinde oturanlar vergi verecekler, bunun karşılığında da haklı olarak mahallelerine imar isteyecekler, alt yapı isteyecekler, otobüs isteyeceklerdir...
İlçemizin yukarıda sıralanan ulaşım sorunlarının yanı sıra, başta alt yapı gibi diğer sorunlarının çözümünde de katkı ve desteklerinizi bekler,
Gereğini, Saygılarımla arz ederim. 24.11.2017
ÇUBUK KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR...
Şuayip YAMAN
Yönetim Kurulu Başkanı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.