ÇUBUK  İLÇE ÇALIŞTAYI YAPILDI

ÇUBUK İLÇE ÇALIŞTAYI YAPILDI

Çubuk Kaymakamlığı ile Ankara Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘İlçe Çalıştayı’ Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapıldı.

                                                                                                                                     Şuayip YAMAN

 

            2014 Ankara Bölge Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde bölgenin öncelikli  sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini derlemek, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirmek, kalkınmanın sürdürülebilirliğine yönelik proje alanlarının ve eylem planlarının belirlenmesini sağlamak amacıyla Çubuk İlçesini kapsayan bir Çalıştay düzenlendi.

            İlçe Çalıştayı’na; İlçe Kaymakamı Cemal Şahin, İlçe Belediye Başkanı Lokman Özden, Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Çelebi, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri, ilçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve muhtarlar katıldı. İlçe Çalıştayı’na katılım beklenenin üzerinde idi.

dscn8809[1].jpg

            Çalıştay, daha önce belirlenen 8 masa halinde çalıştı. Öncelikle masalarda görev alan temsilcilerin teker teker görüşler alındı. İlçenin (mahalle ve köyler dahil) tüm sorunları; Altyapıdan imar çalışmalarına, tarımdan hayvancılığa, eğitimden sağlığa, trafikten ve oto parka, içme suyundan çevre kirliliğine, turşuculuktan seracılığa, tohumculuktan ıslah çalışmalarına, MOBESE’den ulaşıma, turizmden kültüre, doğadan spora, asayişten güvenliğe, gençlikten kadın haklarına, toprak analizinden erozyona, yöresel ürünlerin tanıtımından ilçenin tanıtımına, termal turizmine, elektrik kesintilerine, okul öncesi çocuklara ‘Oyuncak Kütüphanesi’nin açılmasına, İlçenin Taşra İlçesi olmaktan çıkıp, Merkez İlçe olmasına kadar, ilçenin ne kadar sorunu varsa tespit edilip teker teker yazıldı. Bu sorunlar öncelik sırasına göre sıralandılar. Daha sonra çözüm önerileri ile birlikte masaların sözcüleri tarafından sunumları yapıldı.  

            İlçe Belediye Başkanı Lokman Özden yaptığı değerlendirme toplantısında, “Çubuk için Çubuğun sorunları konusunda ‘Beyin Fırtınası’ yapan herkese teşekkür ederim.

            Ankara Valiliği ilçede Ankara savaşı ile ilgili bir “Kent Müzesi” kurulması için  (yaklaşık 1,3 milyon lira) maddi destekte bulunacak.

            Sizlerin belirlediği sorunlarla ilgili olarak, İlçede yapılanlar var. Yapılması istenenler var. Bunların takipçisiyiz. Yine yerel kaynaklarla ve hem de kamu kaynakları ile yapılacaklar var.

            Ankara kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen 10 projeden 5’i Çubuk’tandır. Bu sevindirici bir olay.

            Yine yapılması planlanan “Özlüce Termal Tesisleri” hem sağlık ve hem de turizm’de kullanılacak.

            Masalardan gelen teklifleri yerinde buldum. Kültür merkezi ile ilgili çalışmalarımız var. Ulaşıma dair söylenenler var. Araçların büyütülmesi konusunda çalışmalarımız var. Konuyla ilgili duyarlılık var. Ulaşım araçlarının konforlu hale getirilmesi gerekir.

            Köyden mahalleye dönüşen 16 yerleşim yerinde imar çalışmaları başladı.

            Esenboğa Havaalanı lojistik bir merkeze dönüşecek. Bu suretle Çubuk entegre bir ilçe olacak. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin de devreye girmesi sonucunda 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak.

            Yazır’da 850 dönüm sanayi alanımız var. Burada turşucu esnafımıza pozitif ayrımcılık yapmak istiyoruz. Onların burada modern koşullarda turşu üretmesini istiyoruz. Turşucuların organize bir sanayiye kavuşmasını istiyoruz. Tarımsal Sanayi alanında onlara yer vermek istiyoruz. Onlara 36 taksitle yer vermek istiyoruz.

            Karagöl ile ilgili çalışmalarımız var. Burasını ‘Tabiat Parkı’na dönüştüreceğiz. Karagöl’ün yamaçlarında doğanın ekolojik yapısını bozmadan bir düzenleme yapacağız.

            Temiz bir Çubuk için doğalgaz çalışmalarımız devam ediyor. Alternatif yol çalışmalarımız devam ediyor. Akyurt-Çubuk-Kazan üçgeninde bir ‘Fuar Alanı’ olacak.

            Serum Çiftliği’nin olduğu yere ‘Galericiler Sitesi’ gelecek.

            İlçe Kaymakamımızın ilçeye gelip göreve başlamasıyla ‘Seracılık’ konusuna hız verildi. Bu bağlamda 60’a yakın seranın İl Özel İdaresi’nin de katkısıyla ilçeye kazandırılması ivme kazandı. Seracılık alternatif bir sektör olacak.

            Bu ilçenin yaşanabilir bir ilçe olması için çalışan sizlere teşekkür ederim.

            Bu ilçenin çocuklarını duvar üstlerinde oturmaktan kurtaracağız; Bu çocuklar semt sahaları ve tenis kortlarında oynayacaklar” dedi.

            İlçe Kaymakamı Cemal Şahin değerlendirme konuşmasında, “Katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. Çalışma usulünün farklılığından dolayı hiçbiriniz toplantıyı terk etmediniz.

Bizlerin Çubuk’ta yapabileceği çok şey olduğu, sizlerin katkısıyla ortaya çıktı. Sizlerin çok değerli görüşleri yapacağımız işlerde bizlere çok katkı sağlayacak” dedi.    

Ankara Kalkınma Ajansı yetkilileri, Çalıştay çalışmaları ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada, “Herkesin direkt olarak fikrini alıyoruz. Bu “Yerelden Merkeze” bir çalışma olacak. Biz bu sorunlara göre destek ve hibe vereceğiz” dedi.

 

            Ankara Kalkınma Ajansı yetkilileri yukarıdaki görüşler doğrultusunda bir çalışma yapacak. Daha sonra diğer ilçelerin de çalışmalarını göz önüne alarak Ankara’da konuyla ilgili olarak ortak bir toplantı düzenleyecekler.

          

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.