ÇUBUK ÇAYI’NDA GONDOL KEYFİ

ÇUBUK ÇAYI’NDA GONDOL KEYFİ

Ankara Keçiören Belediyesi ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında atılan imzaların ardından başlayan inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Projenin birinci ve ikinci etap çalışmaları kapsamında derenin eski duvarları yıkılırken, kazı ve deplase çalışmalarına da devam ediliyor. Beş ayrı etaptan oluşan projenin birinci etap çalışmalarının önümüzdeki yıl Mart ayı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. 


ÇUBUK ÇAYI’NDA GONDOL KEYFİ 

Proje tamamlandığında durgun hale getirilecek olan Çubuk Çayı'nda gondol ve motorlu kayıklarla gezinti yapılabilecek. Venedik'in bir benzerini Ankara halkının ayağına getirecek projenin iç turizme de önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. 

Keçiören Belediyesi’nin marka projesi Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi, Çubuk Çayı’nın Kamil Ocak Mahallesi Fruko tarafından başlayarak Kalaba Mahallesi girişindeki Atatürk Botanik Parkı’nın bitimine kadar uzanan 3 bin 100 metrelik alanı kapsıyor. Proje ile kent merkezine ulaşan hava koridorları oluşturularak kentin mikro klimasının düzenlenmesi ve herkese açık erişilebilir bir kent alanının oluşturulması amaçlanıyor. 

Projenin en önemli unsurlarından olan ıhlamur ağaçları projeye de adını verirken, güzel kokulu çiçeklerinden dolayı bir gölge ağacı olarak yetiştiriliyor. Ihlamur ağaçlarının oluşturacağı hava koridorları sayesinde kentin mikro klimasının düzenlenmesi de bekleniyor. İnsanları metropol yaşamından uzaklaştırarak mavi ve yeşilin birçok tonunun yanısıra ıhlamur ağaçlarıyla karşılaştıracak Ihlamur Vadisi, Ankara’nın sembol yerlerinden birisi haline gelecek. 

GÜMÜŞDERE IHLAMUR VADİSİ ETAPLARI 

1.ETAP 

Subayevleri Mahallesi Atatürk Parkı bitiminden başlayarak Keçiören Halil İbrahim Sofrası'na kadar devam eden 696 m'lik kısmı kapsamaktadır. Bu kısımda yine derenin kenarında dereyi takiben ıhlamurlarla aile oluşturularak gezinti ve dinlenme alanlarına yer verilmiştir.Botanik Parkı yanından geçen derede suyun içerisinde deniz bisikletlerine yer verilmiştir. 

2. ve 3. ETAP 

Halil İbrahim Sofrası'ndan başlayarak 1545 m'lik kısmı içine alan Hasköy Mahallesi Çeşni Konağı'nda son bulmaktadır. Vadi içerisinde alanlar sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılması amaçlanarak nostaljik bir tema ile düzenlenmiştir. 

1100 m'lik bu kısımda motorlu kayıkların sirkülasyonu ve iskeleler yer almaktadır.Kafeler,200 kişilik anfili yazlık sinema alanı ile 350 kişilik anfili etkinlik alanı,köprüler,çocuk oyun alanları,nostaljik çay bahçesi, büfeler için taşkın duvarına kadar arazi kademeli olarak değerlendirilmektedir.Kademeli planlanan projede oturma cepleri, çocuk oyun alanı, pergola altı oturmalar, bisiklet yolu ve gezinti yolları yer almaktadır. 

Bu etapta kullanılacak yaya köprüleri tematik olarak tasarlanmıştır.Boğaz Köprüsü, Tarihi Mostar Köprüsü, Karadeniz yöresinde yoğun olarak kullanılan ahşap köprüler ve Osmanlı tarihinden esinlenerek hazırlanan kemerli köprüler yapılacaktır. 

4.ETAP 

Hasköy Mahallesi sitelere bağlantı yolundan başlayarak Şefkat Mahallesi'nde son bulmaktadır. 297 m'lik bu kısım 3 kademeli olarak planlanmıştır. Projede kayık iskeleleri, oturma cepleri, çocuk oyun alanı, pergola altı oturmalar,bisiklet yolu ve gezinti sirkülasyonu ile beraber 35 m'lik regülatör doğal şelale görüntüsünde görsel bir etki yaratacaktır.Projenin bu kısmında konsept olarak şelale, fıskiye ve ışık oyunları kullanılmıştır. 

5.ETAP 

Kamilocak Mahallesi'nde Şevket Mahallesi başlangıcından İrfan Baştuğ Caddesi Fruko yanında son bulmaktadır. 3 kademeli planlanan projede; oturma cepleri, pergola altı oturmalar, koşu yolu, kayak iskeleleri ve gezinti alanları sağlanmış olup 38 m'lik regülatör görsel amaçlı bir şelale görünümündedir. 

321 m'lik kısımda derenin şu andaki mevcut duvarları yanında genişleme yapamadığımız için mevcut duvarları revize ederek gezinti yolu oluşturulmuştur.Gezinti yolunun iki tarafına ıhlamur ağaçlarıyla alle oluşturacak şekilde planlanmıştır.Bu sayede oluşacak yeşil doku ile hava koridorları oluşturularak kentin mikro klimasının düzenlenmesi sağlanmıştır. Bu nedenle, projeye adını veren güzel kokulu ıhlamur ağaçları kullanılmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.