'Cep'le Çok Konuşanlar Dikkat!
Cep telefonuyla çok konuşanlar günde en az iki su bardağı yoğurt yemeli
Günümüzde insanlar, yaşamın akışı içinde gereğinden fazla, isteyerek veya istemeyerek radyasyona maruz kalıyor. Baz istasyonlarından cep telefonlarına, radyolara, televizyonlara, mikrodalga fırınlardan saç kurutma makinelerine, bilgisayarlara kadar birçok elektrikli araç radyasyon yaydığından insanlar için tehlike arz ediyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, kanser ya da benzeri ciddi bir hastalığa yol açtığı kesin olarak ispatlanmamış olmasına rağmen uzmanlar yine de uyarıyor. Radyasyona fazla maruz kalanlarda baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, stres, uyku bozuklukları gibi belirtiler görüldüğü, bilimadamları tarafından kabul ediliyor. Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, radyasyon yayan cihazları çok kullananların, günde en az iki su bardağı yoğurt yemesini öneriyor. Yoğurdun çok faydalı bir besin olduğuna ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasında yardımcı rol oynadığına dikkat çeken Yorulmaz, "Rekor denecek kadar uzun yaşayan insanlarla yapılan görüşmelerde, hemen hepsinin bol miktarda yoğurt yediği anlaşılmaktadır. Yoğurt, protein ve vitamin açısından çok zengindir ve bu proteinlerin sindirilme oranları çok yüksektir. Yoğurt, radyasyondan korumada değil, ancak radyasyon sonrası zarar gören hücrelerin ve dokuların yenilenmesinde oldukça faydalıdır. Bu amaçla her insanın günde iki su bardağı miktarında yoğurt yemesini tavsiye ediyoruz." dedi.
Evrende insanların, göremediği sayısız etkenle bir arada bulunmak zorunda kaldığını ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, radyasyonun da bu etkenlerden bir gruba verilen ad olduğunu söylüyor. Görünür ışık ve renklerin de birer radyasyon çeşidi olduğunu belirten Yorulmaz, radyo ve televizyon dalgalarıyla röntgen ışınlarının da birer görünmeyen radyasyon türü olduğunu anlatıyor. Radyasyonu, "iyonlaştırabilen" ve "iyonlaştırmaya sebep olmayan" şeklinde başlıca iki grupta toplayan Yorulmaz, "İyonlaştırabilen radyasyon, insan vücuduna girdiğinde hücrelerin DNA yapısını bozarak, kanser hücresi haline gelmesine neden olan ya da hücreleri öldürebilen bir radyasyon türü olup sağlık açısından zararlı olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. İkinci grup olan iyonlaştırıcı olmayan radyasyon ise baz istasyonlarından, cep telefonlarından ya da radyo, televizyon, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, bilgisayarlar gibi evde kullanılmakta olan birçok elektrikli araçtan yayılan radyasyondur. Kullanımı oldukça yeni olan bu elektronik aletlerden yayılan ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun sağlığa etkilerini belirleyebilmek için çalışmalar tüm dünyada sürmektedir." diye konuşuyor.
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, radyasyonun zararlı etkilerinden koruyucu bir besin olmadığını belirtiyor. Buna karşılık vücut direncini ve bağışıklık gücünü arttırma, radyasyona maruz kalmış vücuttaki hücre ve dokuların kendisini tamir edebilmesi açısından beslenmenin son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bu amaçla vücudun zarar görmüş dokularını tamir etmede et, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi proteince zengin besinlerin son derece önemli olduğunun altını çiziyor. Vücudun tamir etme gücünü arttırmak için vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almanın da çok dikkat edilmesi gereken bir beslenme kuralı olduğunu kaydediyor. Yeterli beslenmenin, vücuda girmiş olan zararlı maddelerin atılmasında da faydalı olduğunu aktarıyor.
Yoğurdun faydaları:
-Protein ve vitaminlerce oldukça zengin olan yoğurt, vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur
-Protein açısından çok zengindir ve bu proteinlerin sindirilme oranları çok yüksektir. Bu yönüyle çocukların büyüme ve gelişmesinde, hamilelerin hem kendi sağlıklarını korumada hem de taşıdıkları bebeğin büyüme ve gelişmesinde, kronik hastalıkların ilerlemesini ve komplikasyon gelişimini önlemede faydalıdır.
-Kalsiyumca zengin olması sebebiyle diş, kemik, tırnak ve saç sağlığını korur, cildi güzelleştirir.
-Özellikle menopoz sonrası kadınların en ciddi rahatsızlıklarından biri olan kemik erimesini önler.
-Mide bağırsak sistemini düzene sokar, sindirimi iyileştirir, ishalden korur, ishali olanların tedavisine yardımcı olur. En önemli faydalarından birisi de mide ve bağıorsak kanserlerinden koruyucu özelliğidir.
-Radyasyondan korumada değil, ancak radyasyon sonrası zarar gören hücrelerin ve dokuların yenilenmesinde oldukça faydalıdır. Bu amaçla her insan, günde iki su bardağı miktarında yoğurt yemelidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.