BOŞ ARSALAR OYUN ALANI OLABİLİR...
Boş arsalar mahalle çocuklarının oyun alanı olabilir.
Şuayip YAMAN
İlçedeki boş arsalar, moloz dökülmüş, çöplük olmuş, yabani otlara dönüşmüştür.
Boş arsa kimi çocuklar için vazgeçilmez bir oyun alanıdır.
Mahalle maçlarının oynandığı sahadır. Zemininin top oynamaya müsait olduğu tek mevsim Bahar olduğu halde üzerinde dört mevsim top koşturulur.
3-5 ağaç olduğu zaman da ilçem insanının tuvalet olarak kullandığı alanlardan birisidir.
Çocukluğumuzda, bir cephesi duvarsa, o duvara itinayla kale çizilen hatta 90 diye tabir ettiğimiz çatallarının çizilmesine özen gösterilen oyun yeridir.
Uzun eşek, körebe, değnek veya sopa ile oynana savaş oyunları (çelik çomak, ok atma, kılıç oynama), adam gömme, misket, yakan top, ip atlama, çivi, birdirbir, gazoz, seksek, çember çevirme, istop, saklambaç, mendil kapmaca hemen şu an aklıma gelen eski çocuk oyunlarını oynamak için müsait bir yerdi arsalar.
Zaman zaman da inek, koyun güdülen yerlerdi arsalar.
Şimdiki çocukların ise mors, kale, çukur oynadığı yerdir arsalar...
Çocuklar için top oynama hayali, acemi şoförler için arabaya alışma alanıdır arsalar.
Ayrıca, çocukların oyun alanlarının bilgisayar ve cep telefonu oyunlarına kayması ve boş alanların görüldüğü anda binalarla doldurulması nedeniyle pek göremediğimiz yerdir arsalar.
Mahalle, sokak oyunlarının yerini, bugün modern ev oyuncakları ( Made in China) veya Play Station aldı. Burada oyun alanlarının olmayışı bir etken olabilir mi araştırmak lazım?
Kaldırım taşlarından kaleler yapılarak oynanan, gurur vesilesi mahalle maçları artık tarih oldu. Sokak ve caddelerde bazen top oyun oynayan çocukları görüyorum.
Yakala maç oynamaktan kan-ter içinde kalan ve mahalle çeşmesinin başında gülüşerek kana kana su içen çocukların seslerini duymak neredeyse imkânsız oldu.
Takvimlerimizin ilerleyen sayfaları, bugünümüzü mazi yaparken, başka değerlerimizi de götürdü.
Telli plastik arabalarını koşarak yarıştıran çocukların yerini, RC 1 Hp Porsche otomobilleri uzaktan kontrol eden tombikler aldı.
Japon kale maç oynarken alınan keyfi, PS FİFA oyunu verebilir mi? El kumandasıyla oynanan ayaktopu, ne mantık?
Futbol oynamak için toplanmış çocuklardan takım kuranın “ aldım, verdim, ben seni, yendim” tekerlemesiyle yürürken, kalbindeki heyecanı, titreşimi hangi bilgisayar verebilir?
Körebe oyununda, yakalanan çocuğun, adı söylenmeden önceki nefesini tutması ve tatlı heyecanı yaşatabilen bir bilgisayar var mı?
Artık odadan odaya sanal arkadaşlık yapılıyor, telefon telleri üzerinde tüm oyunlar oynanıyor.
Zihinsel, bedensel gelişimi sağlayan; iletişimi öğreten; paylaşımı geliştiren eski oyunlarımız artık unutuldu, ya da çok azaldı. Burada oyun sahalarının olmaması veya azalması önemli bir etken midir? Tartışılabilir.
İlçemizde hala bu fırsatları yakalamak mümkündür. Ama..
İlçemizde hızla artan betonlaşmaya rağmen bu arsalardan hala çok miktarda var.
Özellikle Cumhuriyet Mahallesi’ne bağlı Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Şehit Ali Çakır, Zekai Gökşin Sokak ve Ziya Sokak’taki boş arsalar sahiplerinden izin alınarak, inşaat yapılana kadar çocuklar için oyun alanı yapılabilir. Bu suretle de o arsalar önce çöpten ve inşaat atıklarından kurtulur, sonra da çocuklar için güvenli bir oyun alanı olur, bir işe yarar.
Şimdilerde bu arsalar çevredeki apartmanların çöp deposu, yapımı devam eden inşaatlarında atık ve molozlarının atıldığı bir mekan..
Ayrıca bu arsalar atıl durumda oldukları için yabani otlarla dolu. Bu otlar zamanla kuruduğunda etrafa tehlike arz edecek bir konuma gelebilir. Bunlar sorumsuz örümcek kafalı yaratıklar tarafından yakıldığında yangına neden olabilir.
Bu otlar kimi yerlerde insan boyunda ve yüksek, aynı zamanda da zula yerlerdir. Akşamları buralardan tek başınıza geçemezsiniz. Tabiri caizse tekin yerler değildirler.
Akşamları işten, okuldan dönen insanları ve öğrencileri Ankara Bulvarı üzerinde yakınları bekleyip, alıyor evlerine götürüyorlar.
Buralara saklanan art niyetli biri, oradan geçen insanlara her türlü gasp ve darp ve tacizi rahatlıkla yapabilir.
Yukarıdaki nedenlerle Belediye buralardaki otları biçip, araziyi tesviye ederek (düzleyerek), çocuklar için oyun alanı yaratabilir.
Bu suretle çocuklarda cadde ve sokaklarda değil, geçici bir süre de olsa güven içinde oyunlarını buralarda oynarlar. Aileleri de rahat eder. Belediye de çocuklar için hayırlı bir iş yapmış olur. Onların ve ailelerinin hayır duasını alır.
Ama kime söylüyorum? Bu tür fikirler birilerine vız gelip, tırıs gidiyor...
Unutmayalım ki; En büyük yatırım gençliğe yapılan yatırımdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.