Safa Asya
BAK ŞU İHRACATÇININ YAPTIĞINA
Dış ticaretten sorumlu devlet bakanımız Kürşat Tüzmen eylül ayı itibarıyle dış ticarette gerçekleşen rakamları açıkladı. İhracatta 100 milyar doları aşmışız. Yıl sonuna kadar 115 milyar doları geçecek gibi. Bu tarihi bir rekordur. İthalattaki rakam da öyle ve doğal olarak ikisi birlikte artıyor. Şimdilik ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde altmışlarda geziyor. Ama zamanla bu oran artacak ve denge noktasına da gelinecek. Şimdilik önemli olan dış ticaret hacminin en yüksek seviyeye ulaşması ve yerli menşeli karşılama oranının yüzde elli tehlike sınırının altına inmemesidir.
Sayın bakan 2008 yılı için ihracatta 200 milyar doları hedef gösterdi. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için de 500 milyar dolar. İhracatçı ümitli ve hedefe ulaşmak için de gayretli. Pekiyi ihracatçı hangi şartlarda bu rekorları kırıyor?
Dünyanın en pahalı enerjisini bizim imalatçımız kullanıyor. Petrol ve doğalgazda dışa bağımlıyız. Elektrikte ise bağımsız sayılırız. İlave nükleer santral yatırımları ile elektrik ihraç edeceğiz.
Hammadde maliyetlerimiz de oldukça yüksek. Bunun en önemli sebepleri işçilik maliyetlerinin yüksek, altyapının tamamlanamamış olması ve hammadde üretiminde kullanılan teknolojinin yetersiz kalmasıdır. Böyle olunca sanayicimizin ihtiyaç duyacağı hammaddenin maliyeti de yüksek oluyor.
Üretim maliyetlerini artıran her etken aynı zamanda ihraç maliyetlerini de yükseltiyor. Ama ihraç maliyetleri sadece bu kalemlerden oluşmuyor.
İhracatçının maliyetlerini üretim maliyetlerinin dışında düşük kur politikaları ile ihraç giderleri de zorluyor. Dış ticaretimizi yüklenmiş lider firmalarımız yüksek kurdan şikayet ederken ihraç giderlerinden özellikle akreditif ve aracı komisyonlarının yüksekliği dış piyasalarda kobilerimizin rekabet gücünü azaltıyor. Yani ihracatçımızın daha çok sorunları var ve tüm bu koşullara rağmen yine de rekor üstüne rekor kırıyor ve bak şu ihracatçının yaptığına dedirtiyor.
Pekiyi ihracatçının sorunlarının çözülmesinde devletimiz üstüne düşen görevleri yapıyor mu? Dış ticaret ile tamamen dış ticaret müsteşarlığımız (DTM)ilgileniyor. DTM" mız İGEME (İhracatı Geliştirme Merkezi)ile ihracatçılarımıza çok güzel hizmetler verirken aynı zamanda EXIMBANK ile de ihracatçılarımızın her türlü kredi ihtiyaçlarını karşılıyor. DTM nin hizmetleri gerçekten harika. Kanımca bu kırılan rekorlarda en büyük pay sahibi DTM"dır.
İhracatçının sorunlarının çözülmesinde ise firmalarımızı iki grupta değerlendirmek gerekiyor. Büyük firmalarımızın düşük kur şikayetleri makro ekonomi ile ilgili olup kısa vadede çözümü zordur. Ayrıca faiz oranlarının indirilmesi kısa vadede dövize olan talebi artırsa da orta ve uzun vadede döviz daha da düşecektir. İhracatçının bu talebi yanlış olmuştur.
Kobilerimizin sorunlarının çözülmesinde ise sektörel dış ticaret şirketlerinin eğitim vb. yöntemlerle teşvik edilmesi etkili olacaktır. Dış ticarette dünya rekoru kırılabilmesi için tüm kobilerimizin sektörel dış ticaret şirketlerine ortak haline gelmesi gerekiyor.
Kanımca sayın bakanın 100. yıl hedefine 90. yılda ulaşılır. Dış ticarete hizmet eden başta sayın bakanımız olmak üzere DTM, İGEME ve EXIMBANK çalışanları ile tüm ihracatçı birliklerimizi ve fedakar ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Umarım tüm işletmelerimiz dış ticarete yönelirler.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.