400 yılık tarihi cami, kaderine terk edildi

400 yılık tarihi cami, kaderine terk edildi

Kutuören köyünde bulunan 400 yıllık tarihi İbadullah Camisi, restore edilmeyi bekliyor. Anıtlar Kurulu tarafından tescillendiği belirtilen caminin restorasyonu konusunda cemaat, beklemekten başka hiçbir şey yapamıyor.

Çubuk'a bağlı Kutuören Mahallesi'ndeki 400 yıllık tarihi Kutuören Camii, restore edilmeyi bekliyor. Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından 1987 yılında yayınlanan kitapçıkta tarihi eser olarak belgelenen Cami,  17. yüzyıl başında yapılmış. Minber ve tavanda aşı boyalı nakışlar bulunan Cami, kerpiç, ahşap ağırlıklı ve taş duvarlı çatılı bir yapıya sahip.

Çubuk Müftüsü Bilal Kara, eski caminin kütük defterinde kayıtlı olmadığı bilgisini vererek, kayıtlarında yeni caminin bulunduğunu ve hali hazırda orada ibadet edildiğini söyledi.

İbadete açık olan yerin kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden Kara, "Yeni cami, 1990 yılında faaliyete geçmiş ve o tarihten sonra çok eski olması nedeniyle eski cami kullanılmamış. Eski caminin tadilatı veya bakımı için mahalle halkının ve muhtarlığın gerekli yerlere müracaat etmesi gerekiyor. Bizim elimizde tarihi bir cami olduğuna ilişkin herhangi bir yazı yok veya bilgi de yok. Biz de bu konuda herhangi bir girişimde bulunmadık. Mahalleye ziyaretimizde bize orada bulunan görevlimizin söylediği metruk bir yapının olduğu ve yıkılmayı beklediğidir" şeklinde konuştu.

Kutuören Mahallesi Muhtarı Ali Balın, yaklaşık 2 yıl önce Ankara Valiliğine yazılı müracaat ettikleri anlatarak, "Bizim atalarımızdan aldığımız bilgilere göre eski camimizin aşağı yukarı 500 yıllık bir geçmişi var. Restore edilmesi için Ankara Valiliğine bir yazı yazdım. Ankara Valiliği de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yazı göndermiş. Oradan bir ekip gelerek inceledi ve caminin 400 yıllık olduğunu ve tarihi bir eser olduğunu yazılı olarak bize gönderdiler. Şu ana kadar hiçbir çalışma ve gelişme olmadı. Eski camimizin şu anki durumu içler acısı. Yıkılmaya terk edilmiş. Hiçbir bakım yok. Biz herhangi bir şey yapamıyoruz tarihi eser olduğundan dolayı. Yani ilgililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.  

Caminin korumasını gönüllü üstelenen 82 yaşındaki Ömer Dadak, Kutuören Camii’nin Ulus’un Hacı Doğan Mahallesi'ndeki İbadullah Camii ile aynı mimari özellikleri taşıdığını ve aynı tarihlerde yapıldığının tahmin edildiğini aktararak, köylerindeki tarihi caminin Anıtlar Kurulu tarafından tescillendiğini de hatırlattı.

Mahalleye yeni cami yapıldıktan sonra tarihi caminin tamamen kaderine bırakıldığını belirten Dadak, "400 yıllık tarihi cami şu anda bakımsızlıktan yıkılmaktadır. Camimizin içerisinde bulunan mihrapta, hat sanatı ve işlemeler bulunmaktadır. Ancak cami bakımsızlıktan yıkılmak üzere. Biz buranın bir an önce restorasyon yapılmasını istiyoruz. Cami tarihi olduğu için tamirini kendimiz yapamıyoruz. Bugüne kadar çok istemimize rağmen restore ettiremedik. Bu güzelim eser göz göre göre çökmektedir. Camimiz çok eski olduğu için kışın yağan kar ve yağmur sularından dolayı daha da fazla etkileniyor" diye konuştu.

Kutuören Camii'ne daha önce Anıtlar Kurulundan çok sayıda heyet geldiğini ve incelendiğini kaydeden Dadak, birçok seferde hırsızlar tarafından talan edilmek istendiğini işaret ederek, "Bu bölgenin en güzel ve en eski camisi. Yıllar önce restorasyon için müracaat ettik. Ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen ilgilenen olmadı. Caminin ahşap bölümleri çürümeye başladı. Camimizin tarihi eser olarak tescili yapılarak, belgesi, müze müdürlüğüne gönderildi. İnşallah camimiz, kısa sürede restore edilir ve gelecek nesillere bırakılır" ifadesini kullandı.

Cemaatten Mahmut Can ise "Yeni cami yaptırmak için karar aldığımızda eski camiyi yıkarak yerine yeniden cami yaptırmak istedik. Ancak Anıtlar Kurulu tarihi cami diye camiyi yıkmamıza müsaade etmedi. Biz de camiyi o şekilde bıraktık" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.